Gemeente Bedum


Rioolpersleiding waterschap gerepareerd

12 juli 2010
De lekkage in de rioolpersleiding tussen Bedum en Onderdendam is verholpen. De persleiding die het afvalwater uit de gemeente Bedum naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Onderdendam vervoert, is vrijdagnacht weer in gebruik genomen. Het rioolstelsel functioneert nu weer normaal.

Direct na de ontdekking van het lek in de rioolpersleiding zijn de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om schade aan het milieu te voorkomen. Het rioleringsstelsel is afgekoppeld van de persleiding en het rioolwater is door middel van tankautos, later aangevuld met een noodleiding, vervoerd naar de zuiveringsinstallatie. Mede door het droge weer tijdens de herstelperiode is het niet nodig geweest overtollig rioolwater op het Boterdiep te lozen.

Het alternatieve vervoer van het rioolwater heeft tot geluids- en/of stankoverlast voor de omwonenden geleid. Er is geen direct gevaar voor de volksgezondheid opgetreden. Door de adequate samenwerking met onder andere de gemeente Bedum en aannemers is deze calamiteit in omvang en overlast beperkt gebleven. De komende dagen zal nog een aantal afrondende werkzaamheden rondom de bouwput worden uitgevoerd.