Gemeente Doetinchem

Alcoholmatiging jeugd in de Achterhoek

Actueel bericht, 12 juli 2010

Het kermisseizoen breekt aan en in juli is alweer de 14e editie van het Zwarte Cross Festival. Het festival staat bekend om de Achterhoekse gezelligheid en gastvrijheid en wordt jaarlijks bezocht door jong en oud.

Alcohol drinken hoort daar voor velen bij. Als ouder wil je niet teveel zeuren richting je kinderen en denk je: 'Ach, het is maar één keer per jaar Zwarte Cross. Doe niet zo moeilijk, een biertje moet toch kunnen? Ze zijn tenslotte al 15.'

Alcohol onder 16

Toch kan dat biertje of zelfs slokje alcohol wèl kwaad. Een keer alcohol drinken is namelijk meestal het begin van regelmatig alcoholgebruik. En je geeft ook het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort. Alcoholgebruik verstoort de ontwikkeling van de hersenen, die bij jongeren volop plaatsvindt. Uit onderzoek* blijkt dat als ouders alcoholgebruik verbieden, hun kinderen later minder drinken. Bovendien: hoe langer de eerste ervaring met alcohol wordt uitgesteld, hoe groter de kans dat jongeren leren dat er ook andere manieren zijn om te feesten.

Schadelijk

Het wordt steeds duidelijker hoe schadelijk alcohol voor kinderen is, en hoe verstandig het is om alcohol - in ieder geval tot 16 jaar - gewoon te verbieden. Oók tijdens de Zwarte Cross. De organisatie van de Zwarte Cross denkt daar ook zo over. Hendrik-Jan Lovink:
"Ik snap dat het best lastig is voor ouders om hun kinderen alcohol te verbieden voordat ze minimaal 16 zijn. Maar als je heel simpel bekijkt hoe serieus de gevolgen zijn, dan ben je eigenlijk een waardeloze ouder als je dat niet doet. Ik neem aan dat iedere ouder het beste voor heeft met zijn kinderen. Dan is er maar één simpele regel: Geen zestien, geen alcohol! Einde discussie! Proost!"

Alcoholmatiging Jeugd in Achterhoek

Dit is een artikel in het kader van het project `Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek', dat de acht Achterhoekse gemeenten, politie, justitie, IrisZorg en GGD Gelre-IJssel samen met regionale en plaatselijke partners hebben opgepakt. Wilt u reageren, dan kunt u mailen naar minderdrinken@ggdgelre-ijssel.nl.


*Onderzoek Rutger Engels, universiteit van Nijmegen, orthopedagogiek, 2006

Actueel