Nederlands Vaccin Instituut


Geld voor grensoverschrijdend tbc-onderzoek

maandag, 12 juli 2010

Subsidie voor TuBerculosis Vaccine Initiative

NVI participeert in grensoverschrijdend tbc-onderzoek

Het TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) heeft onlangs 100.000 euro subsidie gekregen van de Calouste Gulbenkian Stichting (Portugal), een toonaangevende goede doelen stichting in Europa. De subsidie zal voornamelijk worden gebruikt voor een project dat de mogelijkheden onderzoekt van nieuwe typen `levende' vaccins tegen tuberculose (tbc). Het onderzoeksproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Porto (Portugal), het VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum) in Amsterdam en het Nederlands Vaccin Instituut (Bilthoven).

"We zijn erg blij met de steun van de Calouste Gulbenkian Stichting in onze zoektocht naar nieuwe vaccins tegen tuberculose", zegt Jelle Thole, directeur van TBVI. "TBVI stimuleert samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van deze nieuwe vaccins die dringend nodig zijn. We zijn blij dat instituten uit Portugal en Nederland met deze nieuwe subsidie hun onderzoek kunnen voortzetten naar de mogelijkheden van `levende' vaccins met een gewijzigde samenstelling van de celwand."

De Calouste Gulbenkian Stichting is een van de grootste Europese goede doelen stichtingen. Ze ondersteunt TBVI en het onderzoeksproject omdat ze tot doel heeft creativiteit en wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. "De manier waarop TBVI vermaarde universiteiten en onderzoekscentra met elkaar in verbinding brengt, is uniek", zegt Isabel Mota, lid van de Board of Trustees van de Calouste Gulbenkian Stichting. "Op deze manier kennis bij elkaar brengen, garandeert de best mogelijke oplossingen in de ontwikkeling van nieuwe tbc-vaccins."

Professor Jorge Soares, directeur van de afdeling gezondheid en humane ontwikkeling van de Calouste Gulbenkian Stichting, zal plaatsnemen in de Board of Trustees van TBVI. Soares is hoogleraar pathologie en had verschillende hoge posities in de medische wereld. Zijn enorme kennis en ervaring zijn een waardevolle aanvulling op TBVI's Board of Trustees. Deze is samengesteld uit donoren en invloedrijke personen die TBVI ondersteunen in het wereldwijd hoger op de agenda zetten van tuberculose en de noodzaak voor nieuwe vaccins. Vanuit Nederland hebben Dorette Corbey (voormalig Europarlementariër en PvdA politica) en Charles Mgone (directeur van de EDCTP in Den Haag) zitting in deze Board.

Over de Calouste Gulbenkian Stichting:

De Calouste Gulbenkian Stichting is een goede doelen stichting die in 1956 in Portugal is opgericht met focus op cultuur, educatie, maatschappij en wetenschap. Het hoofdkantoor van de stichting staat in Lissabon en het heeft ook kantoren in Londen en Parijs. De oprichter, Calouste Gulbenkian, was een Armeniër, geboren in Turkije, die in Groot-Brittannië werkte en Brits staatsburger werd. Hij woonde in Frankrijk en vestigde zich uiteindelijk in Portugal. Hij was multicultureel, sprak vele talen en bracht tijdens zijn carrière mensen van verschillende culturen en nationaliteiten bij elkaar. Voor meer informatie: www.gulbenkian.pt.

Over TBVI:

TBVI is een onafhankelijke non-profit organisatie die de ontwikkeling van veilige, effectievere vaccines bevordert om toekomstige generaties te beschermen tegen tuberculose. Sinds de oprichting in 2008 heeft TBVI een netwerk van Europese universiteiten, instituten en bedrijven bij elkaar gebracht die samen nieuwe vaccins ontwikkelen die wereldwijd toegankelijk en beschikbaar moeten zijn. Onderzoek dat tot nu toe is uitgevoerd door TBVI's netwerk heeft al geresulteerd in de ontdekking van nieuwe potentiële vaccins, waarmee bewezen is dat nieuwe vaccins ontwikkeld kunnen worden. De organisatie wil de komende 10 jaar 200 miljoen euro werven om haar doel te bereiken: een ziekte uitroeien die jaarlijks bijna 2 miljoen levens eist.