Woonbond


12-07-2010

Waak voor te smal perspectief van doelmatigheid en marktconformiteit

Verduurzaming van de samenleving kan heel goed samengaan met bezuinigen, stellen de Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad in een gezamenlijk advies.

Het advies Maak ruimte voor vernieuwing, investeren en besparen in het fysieke domein is vandaag uitgebracht aan het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en de informateurs Rosenthal en Wallage (VROM-raad, 12 juli 2010). De raden doen een aantal aanbevelingen voor hervormingen op het gebied van ontkokering van beleid, bereikbaarheid, kwaliteit van de leefomgeving, energie, waterveiligheid en de woningmarkt

Wat betreft de hervorming van het woningmarktbeleid moet de overheid waken voor het te smalle perspectief van doelmatigheid en marktconformiteit. De raden bevelen aan om meer flexibiliteit te bevorderen o.a. door een kleinere omvang van bouwprojecten, een geleidelijkere groei van het woningaanbod en betere lokale afstemming en een veel grotere inspanning om de bestaande woningvoorraad en bestaande gebouwen (zoals kantoren) te benutten als woning. Ten tweede is een eigendomsneutraal woonbeleid (en financiële ondersteuning) nodig.

De raden vinden dat er geen valide redenen zijn om het eigenwoningbezit te bevorderen boven andere vormen van bezit of boven een huurwoning. Dat past niet in een eigendomsneutraler woonbeleid. Ook moet niet het maken van zo hoog mogelijke schulden, maar het aflossen van leningen worden bevorderd. De raden bevelen aan om er op korte termijn bij de berekening van de hypotheekrenteaftrek van uit te gaan dat de hypotheek wordt afgelost. Op dit moment het systeem van hypotheekrenteaftrek ingrijpend wijzigen zal de woningmarkt tot stilstand brengen en averechts werken. Wel moet de hypotheekrente geleidelijk worden beperkt en moeten de overdrachtsbelasting en het eigen woningforfait geleidelijk worden afgeschaft.

In de huursector is een verbetering van de relatie tussen prijs en kwaliteit binnen de gereguleerde huursector nodig. De raden bevelen aan om bij de huurregulering niet alleen te kijken naar marktconformiteit maar ook naar maatschappelijke baten van het huurbeleid. Daarmee bedoelen ze dat er voldoende toegang tot woningen en woonmilieus moet zijn voor inkomensgroepen met een bescheiden inkomen omwille van de betaalbaarheid en de kwaliteit van het wonen.

Wat betreft de woningcorporaties stellen de raden dat er méér is dan overheid en markt. Afromen en de rol van woningcorporaties terugdringen tot huisvesting van mensen met de laagste inkomens, leidt tot marginalisering van een institutie die zo heeft de geschiedenis van de volkshuisvesting in Nederland uitgewezen- een grote maatschappelijk rol speelt in de woningvoorziening. Het kapitaal van woningcorporaties zou dus niet afgeroomd mogen worden. In plaats daarvan moeten corporaties zelf investeren in maatschappelijke doelen en wel op transparante wijze.