Gemeente Bergen op Zoom


Gemeente Bergen op Zoom start uitgifte jodiumtabletten

De gemeente Bergen op Zoom start op 12 juli met het uitreiken van jodiumtabletten als één van de aanvullende maatregelen bij een kernongeval van kerncentrale Doel. Inwoners tot en met 45 jaar van de gemeente Bergen op Zoom kunnen de tabletten, voor zichzelf of voor hun gezin, ophalen bij de balie van het Stadskantoor. Zij mogen zelf bepalen of ze de tabletten op komen halen. Hierbij ontvangen zij een folder met uitleg over het gebruik van de jodiumtabletten.

Bergen op Zoom deelt de tabletten uit omdat de gemeente bij rampen met kerncentrale Doel in de 'schuilzone' ligt en de inwoner van de gemeente de mogelijkheid wil bieden om zich voor te bereiden op een mogelijke kernramp.

Een schuilzone is een gebied waar bewoners het advies krijgen om bij een (dreigende) ramp binnen te schuilen. De minister van VROM heeft recent de zogenoemde interventieniveaus opnieuw vastgesteld. Interventiewaarden zijn dosiswaarden waarboven de overheid maatregelen neemt, voorschrijft of adviseert na een ongeval met een kerncentrale. Omdat de uitgangspunten ten aanzien van stralingsbescherming verouderd waren, zijn deze opnieuw vastgesteld.

Door de wijziging in de interventiewaarden valt de gemeente Bergen op Zoom nu gedeeltelijk binnen de zone waarbinnen aanvullende maatregelen mogelijk zijn. Eén van de maatregelen is de uitgifte van jodiumtabletten. Inname van jodiumtabletten bij een kernramp kan de kans op het krijgen van schildklierkanker verkleinen.

De kans op een kernramp is overigens klein: één keer in de 1 tot 10 miljoen jaar. Voor kerncentrales gelden zware eisen op het gebied van veiligheid.

Op de website www.zeelandveilig.nl kunnen inwoners van Brabant en Zeeland ook meer informatie krijgen over de jodiumtabletten.