CNV Onderwijs

12 juli 2010

Ook andere CNV-bonden stemmen in met pensioenakkoord

Categorie: Pensioen

Leden van het CNV zijn in meerderheid positief over het akkoord over AOW en pensioenen. Zij willen dit onderwerp niet overlaten aan de politiek. Dat is de uitkomst van ledenbijeenkomsten en digitale enquêtes. Absolute voorwaarde is wel dat de arbeidsmarktpositie van oudere werknemers moet verbeteren. Het CNV stemt in met het akkoord en benadrukt dat het voor de overheid een unieke kans is om het in zijn geheel over te nemen.

Leden erkennen dat de kosten om de pensioenen te betalen stijgen als mensen gemiddeld ouder worden. Zij willen echter wel het einde van hun loopbaan zelf kunnen bepalen zonder daarvoor al te veel te hoeven inleveren. Het pensioenakkoord biedt hen ruimte daarvoor en er zijn mogelijkheden om aanvullende afspraken te maken in CAO's.

Veelgehoorde opmerkingen gaan over de situatie op de arbeidsmarkt van oudere werknemers. In het najaar wil het CNV daarover afspraken maken met werkgevers. Naast werkgelegenheid gaat het ook om bijvoorbeeld een beter loopbaanbeleid. Iemand die bijvoorbeeld jong begint in een zwaar beroep zou tijdig de kans moeten krijgen om in aanmerking te komen voor een andere of aangepaste baan.

---