Rijksvoorlichtingsdienst

Defensie heet Oranje welkom

Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht zal maandagmiddag het vliegtuig van het sterrenteam van coach Bert van Marwijk naar Schiphol escorteren voor een legendarisch eerbetoon aan de WK-finalisten van 2010. Op de grens van het Nederlandse luchtruim vangt Kapitein Tobias Schutte, vlieger van het F-16 demoteam, in zijn oranje gekleurde F-16 het toestel van de mogelijke Wereldkampioen op. Onder begeleiding van een tweede jachtvliegtuig van de luchtmacht wordt het elftal naar de luchthaven Schiphol gevlogen. Daar zal het team met een Chinook-helikopter van Defensie verder vliegen.

Eerder zwaaide Schutte boven de Arena het Nederlands Elftal uit naar Zuid-Afrika tijdens de laatste oefeninterland tegen Hongarije. Na het klinken van het Wilhelmus vloog hij op zaterdag 5 juni een flyby om het elftal namens Defensie succes te wensen tijdens het WK.

Het F-16 demoteam maakt onderdeel uit van de publieke presentatie van Defensie en wordt ingezet bij onder andere wervingsactiviteiten voor vliegers bij de luchtmacht. Met de F-16 Solo Display toont de luchtmacht de capaciteiten van het toestel en demonstreert de vlieger zijn vaardigheden. De vliegshow bevat manoeuvres die tijdens elke missie met een F-16 kunnen voorkomen.

Noot voor redacties (