Antwerp Flyer is Belgische zeilmastodont

12/07/2010 12:51

StampMedia

Antwerp Flyer is Belgische zeilmastodont

Het grootste zeilschip van België doet mee aan de Tall Ships Races maar in vergelijking met zeilschepen uit andere landen is de 'Antwerp Flyer'klein bier. Toch ontving kapitein Geert Vandendriessche met zijn 15 deelnames vorig jaar de 'Great loyalty Tall ships races and regattas trophy.'

Geert Vandendriessche is Kapitein van de Antwerp Flyer, een modern getuigd schip met een lengte van 27,5 meter en één mast. (Ter vergelijking, het grootste schip in de Race is de Russische Kruzenshtern, een massieve viermaster van 104 meter gebouwd in 1926). Vandendriessche gaat vijf weken de open zee op met zestien jongeren onder zijn hoede. "We varen naar Denemarken en IJsland. Daar gaan we de Eyjafjallajökull -vulkaan bezoeken. Daarna varen we naar het noorden om de walvisroute te gaan bekijken."

Zelfkennis op zee

De Tall Ships races werden in 1956 voor het eerst georganiseerd door de non-profitorganisatie 'Sail Training International'. Het wil jongeren tussen 15 en 25 jaar van over de hele wereld met elkaar in contact brengen en hen een leerrijke ervaring geven op vlak van samenwerking en zelfkennis.

Oefenvaarten

Om zich voor te bereiden op de zware reis van Breskens tot Ijsland hebben de deelnemers een reeks oefenvaarten achter de rug. Zo laten ze zien of ze geschikt zijn om mee te varen op zee. Vandendriessche: "Ik haal het er onmiddellijk uit als iemand een rotte appel wordt en de groep gaat verzuren. Wie zich afzondert om een boek te lezen over de schoonheid van de wereld, terwijl deze schoonheid buiten op hem ligt te wachten, maak ik op een diplomatische manier duidelijk dat hij niet thuishoort op zee."

Eten wat de pot schaft

De Antwerp Flyer is net aangekomen in Antwerpen en vanop de Scheldekaaien worden eieren en patatten over de dranghekken heen in de boot gehesen. "Hier wordt gegeten wat de pot schaft," zegt Geert Vandendriessche streng. "Er worden een aantal maaltijden voorbereid die gemakkelijk klaar te maken zijn aan boord. Het gebeurt wel eens dat we een extraatje doen. We bakken dan een cake of pannenkoeken . Maar om op zee frieten te bakken, moet het wel kalm weer zijn."

De wilde zee trotseren

Met enige trots haalt hij Carl Okafor erbij. De achttienjarige vaart voor de derde keer mee met de kapitein. "Ik heb astma en op zee ben ik goed," zegt Okafor. Hij vertelt met pretlichtjes in de ogen over zijn avonturen. "We hebben een keer vastgezeten in Sint-Petersburg midden in de stroom met het bijbootje toen de motor kapot was. We zijn dan een kilometer weggedreven. Gelukkig kwamen we iemand tegen die ons kende en die ons terugbracht."

Orde en netheid

Of er soms conflicten zijn? Kapitein Vandendriessche: "De jongeren leren alles zelf doen. Ze leren koken, navigatie, zeilen en in groep samenwerken. Het grote probleem is orde en netheid. Wie zijn trui ergens laat liggen is die kwijt. Dat geeft wel eens aanleiding tot discussies. Als alle jonge mensen op zo'n kleine ruimte rommel maken, dan is het op de kortste tijd een grote mesthoop."

Jong blijven

Vandendriessche doet voor de zestiende keer mee aan de Tall Ships Races. Vorig jaar kregen ze daar een trofee voor. "Daar voelden wij ons zeer vereerd mee omdat de Engelsen ons erkenden als trouwe deelnemers, gedurende 15 jaar, met telkens een groep enthousiaste jongeren."

Het contact met jonge mensen is zijn grootste drijfveer. "Je blijft jong als je met jonge mensen omgaat. Ook wij volwassenen kunnen nog iets leren van hen. Ik luister naar wat zij te zeggen hebben en dat is best aangenaam. Het is verrijkend voor beiden."

© 2010 - StampMedia - Kira Haazen

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel