Landschap Noord-Holland

Spannend: Vleermuizen op een zomeravond
Beleef een bijzondere excursie in de eendenkooi 't Zand

Op zomeravonden fladderen ze af en toe langs. Voor je 't weet zijn ze weer verdwenen: Vleermuizen. Op vrijdag 23 juli kunt u van 20.30-22.30 uur langer stilstaan bij deze bijzondere zoogdieren. In de eendenkooi 't Zand laat de gids van Landschap Noord-Holland ze zien en horen.

Over vleermuizen worden enge verhalen verteld. Maar het zijn in werkelijkheid kwetsbare dieren, waarover veel leuks is te vertellen.
In de schemering verlaten ze hun schuilplaats en gaan op jacht naar insecten. Omdat vleermuizen dagelijks een kwart tot een derde van hun lichaamgewicht moeten aanvullen maken ze veel vlieguren. Ze vangen soms wel 300 muggen en andere insecten in een nacht. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. Met wat geluk zullen we deze avond meerdere soorten vleermuizen ontmoeten. Ook voor kinderen is dit leuk om mee te maken!
U kunt ook deelnemen aan deze excursie op 6, 21, 27 augustus van 19.30 - 22.00 uur.

Ook zin in een bijzondere avond? Aanmelden kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50,50. Start: Korte Bosweg 47A, 1756 CA 't Zand.
Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl
Voor onderzoek worden vleermuizen ook geringd. Op de foto een ruige dwergvleermuis met een ring op de vleugel. Foto Landschap Noord-Holland

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland