Simac Techniek NV

5 juli 2010 | TripleA draagt informatiearchitectuur over aan saMBO~ICT

TripleA draagt informatiearchitectuur over aan saMBO~ICT

"...een best of breed beschouwing..."

Donderdag 24 juni had er een historische overdracht plaats van de producten van TripleA aan saMBO~ICT. TripleA heeft namelijk de informatie architectuur van het MBO uitgewerkt. Een waardevolle blauwdruk. Het saMBO~ICT gaat onder andere dit product beheren en verder uitbouwen. TripleA heeft een uitstekend stuk werk geleverd, zowel voor het MBO zelf als voor de leveranciers, die hierdoor een ijkpunt hebben. In de eerste opzet was TripleA bedoeld om de aanbesteding voor een KRD (kernregistratiesysteem deelnemers) te begeleiden. Een aanbesteding met een open source eindproduct, dat ook door andere ROC's vrij gebruikt kan worden. Deze gezamenlijke aanpak van de de ROC's leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen. Uiteindelijk reikt het resultaat dan ook veel verder dan het KRD. De beschikbaarheid van een blauwdruk biedt vele handvaten. Zeker, omdat TripleA altijd het uitgangspunt "Best of Breed"gehad heeft en de blauwdruk applicatiedomeinen weer geeft en de koppelvlakken tussen deze domeinen definieert. Met een goed gedefinieerde busstructuur ben je als instelling dan vrij om er producten van verschillende leveranciers in te hangen. De discussie is nu nog even, hoe dwing ik de leveranciers om deze koppelvlakken te ondersteunen, maar u begrijpt dat dit voor commerciële bedrijven enkel een kwestie van tijd is. Het is altijd de markt die bepaalt.Toch hoor je ook nu weer "ja-maars". Een voor de hand liggende "Ja, maar met één leverancier heb je minder problemen en ben je goedkoper uit."

Je kunt deze stelling echter ook omdraaien; met 1 leverancier krijg je middelmaat en ben je per definitie duurder uit. Daarbij helpen een paar simpele rekensommetjes. Het MBO kent grof en hoog rekenend 600.000 deelnemers en er zijn ca. 4 grote spelers voor de deelnemerinformatiesystemen. Dat betekent, dat deze partijen een studenten basis van slechts ca. 150.000 hebben om al deze applicaties te ondersteunen. Dat is erg weinig om de grote ontwikkelinspanningen en het onderhoud uit te financieren. Dat betekent dat de prijs fors omhoog of de kwaliteit omlaag gaat. Dat is ook precies de kracht van de TripleA benadering geweest, om applicatiedomeinen te definiëren en de koppelvlakken te beschrijven. Daarmee de voorwaarden voor "Best of Breed" keuzes invullend.

Wanneer je een gespecialiseerde oplossing kiest dan zie je, dat deze meestal over meerdere lagen in het Onderwijs toegepast wordt; in het VO, MBO, HBO en/of WO. Al bijna een verdrievoudiging van de studentenbasis. Voor deze gespecialiseerde oplossingen bestaan ook omzetkansen in het buitenland of zelfs in andere vakgebieden. Zo is een van de deeloplossingen, een roosterpakket, beschikbaar in 27 landen. In dit geval 325.000 studenten in Nederland, 100.000 in België en 7 miljoen wereldwijd. Laten we dus even iets globaler denken. Deze aantallen betekenen dan ook veel meer inkomsten, veel meer verschillende situaties en veel meer middelen om door te ontwikkelen. Laat deze gespecialiseerde oplossingen met elkaar concurreren en je krijgt waarlijk "Best of Breed solutions".

De opzet van TripleA was open source. Terecht, want het project is gefinancierd door de Overheid en diezelfde Overheid entameert het gebruik van open source oplossingen. Dit pad opent vele opties, met name in het Onderwijsveld. IT studenten kunnen onder aansturing van open source communities de producten doorontwikkelen, waarmee de prijs-kwaliteit verhouding steeds verder verbetert. Als saMBO~ICT dit ingeslagen pad voort zet dan is het aan leveranciers om creatief te participeren in deze opzet. Het zou een positieve revolutie betekenen, omdat op dit moment de meeste leveranciers hun applicaties angstvallig gesloten houden. Mede vanwege het feit dat die funding base zo klein is en ze het eigenlijk niet rond gedraaid krijgen.