Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


WK-finale kluistert 8,5 miljoen kijkers aan de buis

HILVERSUM, 12 juli 2010 - De verloren WK-finale van het Nederlands elftal tegen Spanje heeft gisteravond gemiddeld ruim 8,5 miljoen Nederlanders (8.510.000) aan de buis gekluisterd. Hiermee was het kijkersgemiddelde van de eindstrijd in de 'thuissituatie' een fractie hoger dan bij het halve finaletreffen met Uruguay. De spanning in de laatste seconden zorgde om 22.56 uur voor een piek van 9,1 miljoen kijkers. Het aantal mensen dat de finale buitenshuis - waaronder de grote schermen in de verschillende steden - heeft bekeken, wordt morgenochtend bekend.

In de loop van de wedstrijd liep het gemiddeld aantal kijkers op. Het eerste deel werd gevolgd door gemiddeld 8 miljoen Nederlanders, terwijl de tweede helft en de verlenging goed waren voor 8,8 miljoen kijkers.

Naar de voor- en de nabeschouwing keken respectievelijk gemiddeld 3,4 en 3,3 miljoen Oranjefans. De prijsuitreiking trok gemiddeld 5,8 miljoen belangstellenden.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat de WK-finale heeft gevolgd, loopt nog op, als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca, openlucht etc.) bekend zijn. Deze informatie is dinsdagochtend - na aanvullend onderzoek - bekend.