Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

12 juli 2010

SER-voorzitter Rinnooy Kan reikt Galenus Geneesmiddelenprijs 2010 uit

De prestigieuze Galenus Geneesmiddelenprijs 2010 wordt vandaag uitgereikt door dr. A.H.G. Rinnooy Kan, kroonlid en voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Het is de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve en betekenisvolle nieuwe geneesmiddel. Ook de winnaar van de Galenus Researchprijs 2010 wordt vandaag gelauwerd.

De feestelijke ceremonie rond de prijsuitreikingen begint om 15.00 uur en vindt plaats in congrescentrum CORPUS te Oegstgeest. Voorzitter van de jury is prof. dr. Henk Timmerman, emeritus hoogleraar Farmacochemie aan de VU Amsterdam.

Winnaar Galenus Researchprijs 2010
De Galenus Researchprijs gaat naar mw. dr. R. Masereeuw. De Galenus Researchprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.500, - en een gouden medaille. Hij wordt uitgereikt door prof. dr. Adam Cohen, directeur van het Centre for Human Drug Research te Leiden en hoogleraar Klinische Farmacologie LUMC.

Inzendingen Galenus Geneesmiddelenprijs 2010
Dit jaar waren er zeven inzendingen voor de Galenus Geneesmiddelenprijs 2010. De kandidaten waren: Kuvan® (sapropterinedichloride) van Merck Serono, het eerste en enige geïndiceerde geneesmiddel voor de behandeling van hyperfenylalaninemie, een erfelijke stofwisselingsziekte. Mozobil® (plerixafor) van Genzyme, het mobiliseert stamcellen om een transplantatie mogelijk te maken bij patiënten met een lymfoom of multipel myeloom. Nplate® (romiplostim) van Amgen, stimuleert het beenmerg tot een verhoogde productie van bloedplaatjes. Dit vermindert de kans op ernstige bloedingen. Pandemrix® (H1N1) van GSK, een geadjuveerd vaccin dat is ingezet tegen de nieuwe influenza-A (H1N1)-pandemie; RebiSmartTM van Merck Serono, een elektronische auto-injector voor MS-patiënten die Rebif® gebruiken. RoActemra® (tocilizumab) van Roche, de eerste IL-6-receptorremmer voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA) en Stelara® (ustekinumab) van Janssen Cilag, een nieuwe biologic tegen psoriasis.

De jury heeft eerst drie genomineerden gekozen, waaruit de uiteindelijke winnaar bekend wordt gemaakt. Wie dat zijn zal door prof. dr. Henk Timmerman en dr. Alexander Rinnooy Kan vanmiddag bekend worden gemaakt. Tot die tijd is de uitslag van de Galenus Geneesmiddelenprijs 2010 geheim.

Over de Galenusprijzen
De Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs worden jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel dat in het voorafgaande jaar in Nederland op de markt werd gebracht, respectievelijk een veelbelovende jonge onderzoeker. De prijzen werden in 1993 voor het eerst in Nederland uitgereikt en financieel mogelijk gemaakt door de medische uitgeverij CMPMedica Netherlands bv. Sinds dit jaar worden de prijzen beheerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De medische uitgeverij Van Zuiden Communications B.V. treedt op als hoofdsponsor. De Galenus Researchprijs wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de KNMP. Overige sponsoren zijn Benecke, Corpus, Cordad Schulte Huis, Ephor, Hinfelaar PR, Smelik Abrahams Morssinkhof en Vondst Advocaten. De jury is onafhankelijk en bestaat uit wetenschappers en bestuurders van openbare lichamen in de medische sector.

Noot voor redacties