Ministerie van Defensie

Ministers Puntland aan boord van NAVO-vlaggenschip

12 juli 2010, 19.12 uur

Ministers en commandeur leggen hun eerste ontmoeting vast. Foto: ministerie van Defensie De relatie tussen de NAVO en de autoriteiten van Puntland is gisteren verder aangehaald aan boord van Hr. Ms. De Zeven Provinciën. De commandant over de NAVO-vloot voor de kust van Somalië, commandeur Michiel Hijmans, ontving hiervoor de ministers van Puntland op zijn vlaggenschip.

Het was de eerste ontmoeting tussen de ministers en Hijmans, die vanaf 30 juni 2010 het bevel voert over het eskader dat onder meer wordt ingezet voor de antipiraterij-missie Ocean Shield.

Samenkomsten als afgelopen zondag komen tegemoet aan de oproep van de lokale autoriteiten aan de NAVO, om te ondersteunen bij het ontwikkelen van eigen antipiraterij-capaciteiten. Naast uitvoeren van antipiraterij-operaties op zee, vormt dat een belangrijk element binnen de operatie.

Betrokkenheid

Ministersdelegatie uit Puntland treedt aan boord Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Foto: ministerie van Defensie

De gespreksonderwerpen richtten zich vooral op het elkaar bijpraten over antipiraterij in de Golf van Aden. Ook is er gesproken over de toekomstige samenwerking tussen de NAVO en de Puntlandse autoriteiten. Het belang dat beide partijen hieraan hechten werd nog eens onderstreept door de president van Puntland, H.E. Abdirahman Mohamed Mohamud Farole, die tijdens het ministersbezoek telefonisch contact opnam met het vlaggenschip. President Farole en commandeur Hijmans spraken over de inzet die de Farole regering toont bij het bestrijden van piraterij rond de Hoorn van Afrika en het stabiliseren van Puntland.

Bij de ontmoeting op het marinefregat waren aanwezig: de minister van Havens, Visserij en Antipiraterij, Said Rage, de vice minister van Visserij, Mohamed A. Salah, de procureur-generaal van Antipiraterij, Abdirizak Mohamed Ahmed en de procureur-generaal van het ministerie van Visserij, Abdiwahid Mohamed Hersi.

Lange termijn

Terugkijkend op de gesprekken zegt Commandeur Hijmans: "Ontmoetingen als deze, met minister Rage en zijn delegatie, is een van de kritische factoren om langetermijnsuccessen te boeken tegen de piraterij in deze regio."