Ministerie van Defensie

EOD ruimt aan de lopende band

12 juli 2010, 16.20 uur

In een steenfabriek in Pannerden zijn dit weekend tussen het klei op de lopende band meerdere explosieven aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ruimde de munitie en moest vaker in actie komen, onder meer voor een namaak antipersoneelsmijn.

Bij de laatstgenoemde melding uit IJmuiden bleek het na identificatie door een EOD-ploeg om een stuk schroot in de vorm van een antipersoneelsmijn te gaan. Bij de steenfabriek ging het wel om echte explosieven, namelijk 3 kleine granaten en een restant van een Britse mortiergranaat. De granaten, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog zijn ter plaatse vernietigd. Het restant is meegenomen.

In Moerdijk werd in een lading zand een aanzienlijke hoeveelheid explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden: 2 Amerikaanse antitankmijnen, een Duitse handgranaat en een Duitse geweergranaat, twee Britse mortiergranaten met een kaliber van 2 inch en het staartstuk van een Britse mortiergranaat, kaliber 4.2 inch. De explosieven zijn ter plaatse vernietigd.