Ministerie van Defensie

Afghanen leren elkaar zakendoen

12 juli 2010, 17.26 uur

Reserveofficier Richard stoomt de cursisten binnen 4 weken klaar tot trainers die ondernemers in Uruzgan kunnen ondersteunen. Onder Nederlandse leiding zijn afgelopen week 5 Afghanen in Uruzgan aan de cursus `Start and Improve Your Business' begonnen. De deelnemers worden in 4 weken opgeleid om ondernemers te helpen een bedrijf te starten of verbeteren. De nieuwe trainers vormen in combinatie met microkrediet een belangrijke impuls voor de wederopbouw van de lokale economie.

De cursus wordt gegeven door reserveofficier Richard van het Provinciaal Reconstructie Team. De deelnemers leren de basisprincipes van ondernemerschap, zoals marketing, voorraadbeheer, boekhouding en kostprijsbepaling. "De trainers leren ook rekening te houden met ongeletterden, daarom bevat de lesstof veel plaatjes." Aan de hand van een praktijkvoorbeeld leren ze de kneepjes van het vak. "Ze moeten hoedjes van papier maken en daar de prijs van bepalen, het product innoveren enzovoort. Ze zien dan hoe het marktmechanisme werkt."

Reservist

Een van de cursisten neemt samen met de andere deelnemers verschillende promotiemogelijkheden door, zoals het rondsturen van reclamefolders.

Luitenant-kolonel Richard is een van de functioneel specialisten die actief is bij de Task Force Uruzgan. Hij werkt als reservist bij Integrated Development of Entrepreneurial Activities (IDEA). Via IDEA brengen reserveofficieren de kennis van het midden- en kleinbedrijf uit hun civiele achtergrond over aan lokale ondernemers.

Naast de basisprincipes van ondernemerschap wordt de toekomstige trainers didactische vaardigheden bijgebracht, zodat ze de cursus over 4 weken zelf kunnen geven op het Business Development Centre in Tarin Kowt. Inmiddels hebben in Tarin Kowt, Deh Raod en Chora zo'n 200 man de businesscursus gevolgd. Op hun beurt geven zij de opgedane kennis door aan bijvoorbeeld marktkoopmannen, vrachtwagenchauffeurs en garagehouders.

Hand in hand

Civiel Vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, Jennes de Mol, benadrukt het belang van de cursus: "Wederopbouw en ontwikkeling van economische activiteiten gaan hand in hand. Tarin Kowt is daar een goed voorbeeld van; de commerciële bedrijvigheid is daar de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat geeft hoop voor de toekomst, want daar waar handel wordt gedreven is geen tijd om te vechten."