Draadloos sensornetwerk tegen hitte in seniorenwoning Delfgauw


DELFGAUW, 20100712 -- Het Rotterdamse bedrijf Sense Observation Systems start vandaag op initiatief van woningcorporatie Vestia een proef met een draadloos sensornetwerk in een seniorencomplex in Delfgauw. Het sensornetwerk gaat de - soms hoog oplopende - temperaturen in het complex nauwkeurig registreren en weergeven. In de toekomst zal zo'n systeem zelf ook acties kunnen uitvoeren om de temperatuur te regelen, zoals ramen openen of de ventilatie in- en uitschakelen. De huidige proef duurt twee maanden.

Het complex Laan der Zeven Linden ziet er met een atrium met glazen dak prachtig uit. Helaas kan de temperatuur in de zomer hoog oplopen en dat is niet prettig voor de oudere bewoners. Het systeem van Sense moet uitkomst bieden.

Zelflerende sensors
De woningcorporatie krijgt door het draadloos sensornetwerk een beter beeld van het werkelijke klimaat in het complex. Anders dan een huis-tuin-en-keuken thermostaat met slechts één meetpunt, geeft dit systeem een erg precies inzicht. De sensoren zijn zo klein en goedkoop dat er wel twintig per verdieping kunnen worden opgehangen. De zelflerende sensornodes hoeven niet geïnstalleerd te worden, maar zoeken elkaar op en vormen zo zelf een netwerk.

Alle sensordata worden verzameld in de CommonSense database. Door op CommonSense in te loggen, kunnen bewoners en beheerders bekijken hoe warm het op verschillende locaties in het gebouw is en was.

In de toekomst wordt het ook mogelijk om andere soorten sensoren in het systeem te integreren, zoals rookmelders, licht- en bewegingssensors. Verder zal het systeem ook zelf kunnen handelen naar aanleiding van informatie. Is het in een bepaalde gang te warm, dan kan de ventilatie aan of een raampje open. Is er in een ruimte niemand aanwezig, dan kunnen de lampen uit. Na afloop van deze proef zal Vestia bekijken of het systeem ook op andere locaties kan worden gebruikt.

Over Sense
Sense OS is een jong Rotterdams technologiebedrijf dat gebruik maakt van de mogelijkheden van moderne sensortechnologie. Via het platform CommonSense kan informatie uit vele bronnen - sensors in smartphones, sensornodes in gebouwen, persoonlijke online agenda's, etc - worden verzameld en toegepast.

Over Vestia
Vestia Nootdorp is één van de 14 Vestia-corporaties. Vestia biedt woonservice aan de bewoners van zo'n kleine 80.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe het bedrijf haar maatschappelijke taak vervult.





Ingezonden persbericht