Ingezonden persbericht


Hilversum, 24-06-2010

AVRO BRENGT UNIEKE WEEK MET EERSTE VIJF MAHLER-SYMFONIEËN

Meesterwerken Gustav Mahler cadeau voor oor en oog

In 2010 en 2011 herdenkt de muziekwereld de 150ste geboortedag en de honderdste sterfdag van de wereldberoemde componist Gustav Mahler. Liefhebbers van zijn muziek kunnen deze zomer hun hart ophalen, want de AVRO trakteert kijkers op vijf unieke Mahler-concerten in de bijzondere Mahler Week. Van woensdag 14 juli tot en met zondag 18 juli zendt de AVRO Mahlers eerste vijf symfonieën in chronologische volgorde uit die zijn uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van prominente dirigenten. Radio 4 en klassiek.avro.nl staan ook uitgebreid stil bij het leven en werk van deze muzikale legende.

AVRO Televisie
Het dubbele jubileum is aanleiding voor een rijk cultureel programma. Het Koninklijk Concertgebouworkest voert verspreid over twee seizoenen álle tien symfonieën van Mahler uit. In AVRO's Mahler Week staan deze zomer de eerste vijf symfonieën in chronologische volgorde centraal, elke dag één. Daniel Harding dirigeert de eerste, Mariss Jansons is verantwoordelijk voor de tweede en derde, Iván Fischer leidt de vierde en Daniele Gatti de vijfde. Presentator en Mahler-kenner Hans van den Boom leidt de symfonieën in en interviewt betrokken dirigenten en solisten. In een kort introductieprogramma licht hij de eerste avond van de Mahler Week het leven en werk van Mahler toe. Hiervoor is hij speciaal afgereisd naar bijzondere plekken die bepalend zijn geweest voor Mahlers werk. Als ware gids vertelt Hans onder andere over zijn jeugd in de Bohemen en zijn carrière in Wenen.

Volgens Hans van den Boom vertonen Mahlers composities gelijke tred met het turbulente, deels dramatische leven van de componist. "Het zijn werken waarin zijn passie voor de natuur en poëzie doorklinken, waarin zijn grote liefde Alma wordt bejubeld, en vooral zijn worsteling met de vraagstukken rondom leven en dood laten horen. Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt Mahlers stukken met ongekende verve: met enorme ups & downs, van de lieflijkste melodieën tot de meest banale geweldsexplosies. Werk dat alom is bejubeld door pers en critici. Het is ontzettend bijzonder dat wij dit allemaal registreren. Wie nog geen liefhebber is van Mahlers werk, is dat vast en zeker na deze unieke Mahler Week."

AVRO Radio 4
Maartje van Weegen staat van 12 tot en met 16 juli in het radioprogramma De Klassieken in de rubriek 'Variaties op een Thema' uitgebreid stil bij Mahler in Nederland. Daarnaast zijn in 'Het Klassieke Hart' de Mahler-favorieten van Kok Joop Braakhekke, Directeur Rijksmuseum Wim Pijbes, Hilton Directeur Roberto Payer, Schrijfster Mensje van Keulen en oud-politicus Henk Vonhoff te beluisteren. In het middagconcert brengt de AVRO op Radio 4 die week ook vele Mahler-registraties van het Koninklijk Concertgebouworkest

Klassiek.avro.nl
Tijdens de Mahler Week zijn op de website de complete interviews van Hans van den Boom met dirigenten en solisten te zien, die niet eerder op televisie zijn vertoond. En er is een uitgebreid archief met video en audio van de tien Mahler-symfonieën.

AVRO televisie: 14 t/m 18 juli, 22.45 uur op Nederland 2 AVRO Radio 4: 12 t/m 16 juli, De Klassieken: 09.00-12.00 uur / Het middagconcert:13.00-15.00 uur

De Mahler Week is onderdeel van 'Een zomer vol Kunst & Cultuur bij de AVRO'.

()