Ingezonden persbericht


()


Future Friendly maakt milieubewust leven makkelijker Nieuw duurzaam initiatief van Procter & Gamble voordelig voor milieu én portemonnee

Rotterdam, 8 juli 2010 - Procter & Gamble lannceert een nieuw duurzaam initiatief: Future Friendly. Hiermee maakt Procter & Gamble het makkelijker om bij het boodschappen doen voor milieuvriendelijke producten te kiezen: producten waarmee je minder energie, water of verpakkingsmateriaal gebruikt en tegelijkertijd geld bespaart. Deze zijn vanaf 12 juli in de winkel te herkennen aan het Future Friendly-logo, dat staat voor minder verspillen en meer voordeel. Een voorbeeld is Ariel Excel Gel, waarmee je door op 15 in plaats van 60 graden te wassen 75% energie en ¤ 2,50 per fles bespaartt. Het internationale platform Future Friendly wordt in Nederland ondersteund door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, de HIER Klimaatcampagne en Tikkie Terug. Meer informatie en duurzame tips zijn vanaf 12 juli te vinden op www.future-friendly.nl.

Met Future Friendly laat Procter & Gamble zien hoe makkelijk het is om milieubewust te leven zonder daarvoor iets te hoeven inleveren. De Future Friendly-producten zijn geselecteerd op basis van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en de water- en energiebesparing bij de productie en bij gebruik thuis. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel minder energie, water en verpakking je gebruikt bij het product en het geld dat je daarmee bespaart. In de winkel worden deze producten aangeboden in vier categorieën: wasmiddelen, vaatwasmiddelen, batterijen en handafwasmiddelen.

Onafhankelijk advies
Future Friendly wordt ondersteund door Milieu Centraal, de HIER Klimaatcampagne en Tikkie Terug. Zij leveren onafhankelijk advies en tips die het nog makkelijker maken om een bijdrage te leveren aan het milieu. 'Wij ondersteunen Future Friendly omdat we mensen zo ook in de winkel bereiken. We hopen dat steeds meer mensen kiezen voor producten die rekening houden met het klimaat', aldus Eva van der Weiden, communicatiemanager bij de HIER Klimaatcampagne. Vera Dalm, directeur Milieu Centraal: 'Wij geven tips en adviezen waar mensen mee aan de slag kunnen als ze de Future Friendly-producten gebruiken. Met als doel: minder energie verspillen en zo meer voordeel voor consumenten en voor het milieu behalen.'

Nog meer energiewinst
Procter & Gamble behoorde in 2009 tot de honderd meest duurzame bedrijven ter wereld en heeft in 2010 de Nederlandse IUCN Leaders for Nature Forum Award gewonnen. Deze prijs kreeg Procter & Gamble Nederland voor een duurzaamheidsplan om de bijdrage aan een groene economie te vergroten. Future Friendly sluit hier naadloos bij aan en laat de betrokkenheid van Procter & Gamble bij de maatschappij zien. Het doel van Future Friendly is consumenten uit te rusten met producten en informatie, zodat zij met simpele aanpassingen in het huishouden water en energie kunnen besparen en afval kunnen verminderen. Uitgangspunt is dat als iedereen kleine stapjes zet een groot resultaat te behalen is. In Nederland zette Procter & Gamble zich daarvoor eerder in met de succesvolle Tikkie Terug-campagne, samen met RTL Nederland en HIER Klimaatcampagne. Deze campagne stimuleerde wassen op lagere temperaturen en heeft geleid tot een aanzienlijke gedragsverandering volgens onderzoek van HIER Klimaatcampagne: het aantal huishoudens dat wast op 30 graden steeg van 30% naar 52%. Maar er is zeker nog meer energiewinst te behalen, zo blijkt uit onderzoek van GfK dat in april 2010 is uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal. Een kwart van de 50-plussers wast bijvoorbeeld nog regelmatig op 60 graden. Met Future Friendly wil Procter & Gamble alle Nederlanders stimuleren om duurzamer te leven. Goed voor de toekomst én voor de portemonnee.

Top 5 bespaartips
De top 5 van Future Friendly-bespaartips, die is opgesteld in samenwerking met HIER Klimaatcampagne en Milieu Centraal, ziet er als volgt uit:
* Was altijd met een volle trommel. Dat scheelt gemiddeld 13% aan elektriciteit van de wasmachine.
* Zet de vaatwasmachine pas aan als deze helemaal vol is en kies hierbij een programma op een zo laag mogelijke temperatuur: de eco-stand van 50-55 graden.
* Wast u af met de hand? Gebruik een teiltje. Doe de afwas in ieder geval niet onder een lopende kraan, en spoel niet te lang voor met (warm) water.
* Levert een batterij niet meer genoeg stroom voor een mp3-speler of camera? Dan is de batterij nog wel goed te gebruiken in een wekker of afstandsbediening.
* Lever een spaarlamp die het niet meer doet in bij de milieustraat van de gemeente. Verschillende stoffen in spaarlampen kunnen worden hergebruikt.

Future Friendly-producten
Op dit moment zijn de volgende Future Friendly-producten verkrijgbaar:
- Wasmiddel Ariel Excel Gel: bespaar hiermee tot 75% energie en tot ¤ 2,50 per fless door de wasmachine van 60 naar 15 graden te draaien.
- Vaatafwasmiddel Dreft: bespaar hiermee 30% energie en tot ¤¬ 2,00 per pak bij gebruik van het ecoprogramma (50/55 graden) in plaats van het intensieve programma.
- Handafwasmiddel Dreft: hiervan zijn minder flessen nodig en het gaat tot 3 x langer mee in vergelijking met niet-geconcentreerde afwasmiddelen op puur vet.
- Duracell Stay Charged-batterijen: verbruiken tot 15% minder energie en blijven tot 5 x langer opgeladen in vergelijking met Duracell Supreme (indien niet in gebruik).