Ingezonden persbericht


Persbericht

2 mei 2010

'Four weddings and a funeral' als zomers openlucht feest.


* 'Vier liefdes en de dood' nu als theatervoorstelling in buitenlucht.
* Jubileumvoorstelling van Theatergroep Troost.
* 12-17 juli in Amsterdam Zuid bij Remise Museumtramlijn.

Ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan, heeft Theatergroep Troost het bioscoopsucces 'Four weddings and a funeral' bewerkt tot de feestelijke muziektheatervoorstelling 'Vier liefdes en de dood'. Na de zeer enthousiast ontvangen voorstellingen in februari in theater De Engelenbak, verplaatst Troost het feest nu naar de buitenlucht. Van 12 tot en met 17 juli (de week na het WK voetbal) kan je het meevieren, bij de remise van de Elektrische Museumtram, in Amsterdam Zuid. Vooraf kan je er eten en borrelen, dus ideaal voor een gezellig avondje met vrienden of collega's uit het werk. Vier liefdes en de dood
De film 'Four Weddings and a Funeral' kwam uit in 1994 en was de grote doorbraak van Hugh Grant. De film was bovendien vernieuwend in het genre van de romantische komedie. Er zouden nog vele 'kopieën' volgen. Regisseur en Troost-acteur Rocco van Loenen en cabaretier en Troost-acteur Erris van Ginkel schreven een nieuw script met het filmverhaal als uitgangspunt en verplaatsen de lotgevallen naar het Nederland van nu.

'Vier liefdes en de dood' volgt de lotgevallen van een hechte vriendengroep terwijl ze de ene na de andere bruiloft vieren. Dat het leven veel te kort is om te vergooien, ervaren ze uiteindelijk op de begrafenis van één van hen. We zien het verhaal door de ogen van Jeroen (in de film vertolkt door Hugh Grant). Een notoire vrijgezel. Op een bruiloft loopt hij de vrouw van zijn dromen tegen het lijf. Zodra de twee hun eerste blikken uitwisselen weet je natuurlijk meteen dat ze elkaar zullen krijgen. De vraag is alleen: hoe?

Speeldata zomer 2010
Maandag 12 tot en met zaterdag 17 juli 2010 (de week nà het WK voetbal). Locatie: Remise Electrische Museumtram, Havenstraat, Amsterdam Zuid (nabij Haarlemmermeerstation, Amstelveenseweg)
Aanvang voorstelling 21.00 uur.
Bar en terras open om 19.00 uur, voor een zomers drankje en een hapje. Kaarten: ¤ 12,-
Reserveren: www.theatergroeptroost.nl

Regie: Rocco van Loenen
Tekst: Rocco van Loenen, Erris van Ginkel
Spel: Christ-Jan Akkermans, Marloes Bakema, Daan van Beers, Anna Brands, Richard Greve, Wouter de Graaf, Erika Halink Schöler, Michel Hueber, Martijn Kemna, Albertine de Kanter, Lilian Korzilius, Carly Poelman, Thijs Sanderink, Ronald Stroo, Petra van Veelen e.a. Muziek: Vinger in de dijk (www.vidd.nl)
Dans: Annemarie Libbers
Decor: Jos van Zeijl
Fotografie: Henri Blommers
Kleding: Erika Halink Schöler
Productie: Gerco Stoffelsen, Ieke Wagemakers, Gerda van Cappellen.

Traditie
De keuze voor een filmbewerking als jubileumvoorstelling is logisch. In haar tienjarig bestaan heeft Theatergroep Troost uit Amsterdam onder meer een naam opgebouwd met de eigen theaterbewerkingen van filmklassiekers. Artistiek leider Frank Hoek bewerkte in 2003 'Familia' van Juan Luis Ruiz Marcos. In 2005 baseerde hij 'My beautiful/Habibi ana' op 'My beautiful laundrette'. Troost oogstte in 2007 lof voor 'Geliefden van de poolcirkel' (Los Amantes del circulo polar, 1998) onder regie van Thomas Boer. De voorstelling werd geselecteerd voor het landelijke Theatercircuit. Vorig seizoen bewerkte Frank Roumen 'De tranen van Maria Machita' (Paul Ruven, 1991). Deze zomer nog had Troost groot succes met de bewerking 'Priscilla, queen of the desert' tot 'Bea, polderkoningin' (regie: Thijs Willems). Deze voorstelling stond op drie grote roze festivals in het land en werd Troost's best bezochte voorstelling in het 10 jarig bestaan.

In 10 jaar naar 'professionele amateurs'
In februari 2000 ging de eerste voorstelling van Theatergroep Troost in première: 'Troost', ook in de Engelenbak. Inmiddels heeft de groep zich ontwikkeld tot een ambitieuze theatergroep die zichzelf ziet als een groei- en broeiplaats, waar professionele, vaak nog jonge, theatermakers samenwerken met de circa twintig ambitieuze amateur acteurs c.q. leden. In de beginjaren bracht Troost één productie per seizoen, in Amsterdam. Nu speelt het elk seizoen gemiddeld drie nieuwe producties, naast reprises, in het hele land. Het repertoire van Troost kenmerkt zich door de onorthodoxe keuzes van stukken of regie. Zoals Ewout Eggink's bewerking van Macbeth. Met 'Mac' werd Troost in 2004 uitgenodigd voor de Landelijke Theatervierdaagse en won het de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol (Roland Haufe). Veel aandacht werd ook getrokken met My beautiful/Habibi Ana (2005), met 'Bea, polderkoningin' (2009) en met 'Zuiver' (2008) over een lijsttrekker daags voor de verkiezingen. Op dit moment speelt Troost ook 'Cloaca' van Maria Goos en 'Nadien' van Gerardjan Rijnders en Bert Edelenbos. Deze zijn als huiskamervoorstelling te boeken. Leuk voor een feestje of als cadeau voor iemand die alles al heeft. In oktober 2010 gaat Het Zouthuis, van Peer Wittenbols, in première.

Noot voor redactie (

Ingezonden persbericht