Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoogvliet, 4 juli 2010

Summer School in Oudeland: beroependate kinderen en vakprofessionals

Onder de noemer 'Summer Factory' organiseert de deelgemeente Hoogvliet samen met een aantal Hoogvlietse instellingen een compleet en gratis programma van zomeractiviteiten voor jongeren. Een van die activiteiten is een Summer School in de wijk Oudeland, waar kinderen van 10 tot en met 13 jaar een week lang, van 12 tot en met 16 juli, kennis kunnen maken met beroepen. Ze kunnen onder andere 'speeddaten' met mensen die werkzaam zijn in uiteenlopende beroepen.

Horizon verbreden
Hoe word je F-16 vlieger, kapper, metrobestuurder of advocaat? De bedoeling is om de horizon van de deelnemende kinderen te verbreden door hen kennis te laten maken met echte vakprofessionals en hen honderduit te laten vragen over hun beroep en opleiding. Het project moet kinderen veel meer kansen geven om zich goed te kunnen oriënteren op hun toekomst. Hoogvliet wil met dit project de jeugd van Oudeland laten zien wat er allemaal nodig is om je toekomstverwachtingen waar te kunnen maken. Oudeland is een wijk in Hoogvliet waar veel kansarme kinderen wonen. In hun dagelijkse leven en in het netwerk van hun ouders zullen zij niet zo snel in de gelegenheid zijn om mensen te ontmoeten in een beroep als dat van arts of piloot. Een kind met een dergelijke wens voor de toekomst ontbreekt het aan rolmodellen. Vaak hebben zij dan ook geen realistisch beeld van wat er nodig is om later een beroep uit te oefenen, zoals opleidingen en vaardigheden.

Initiatiefnemer van het project Ronald Bijnaar, werkzaam als projectleider bij de deelgemeente, spreekt uit eigen ervaring: "Als Hoogvliets jongetje wist ik echt zeker dat ik beroepsmilitair wilde worden. Maar ik kende niemand in mijn omgeving die in het leger zat. Het was makkelijker geweest als ik erover had kunnen praten met iemand uit het vak."

Om de gesprekken met de volwassenen die meer komen vertellen over hun beroep voor te bereiden, wordt er vooraf een beroepenspel gespeeld. Kinderen leren hoe zij vragen kunnen stellen in de workshop ''communicatie'', onderdeel van het beroepenspel.

Ouders erbij betrekken
Het project is gratis voor de deelnemers en zij mogen hier geheel vrijwillig aan deelnemen. Het project is alleen niet vrijblijvend. De projectleiders zullen daarom de ouders/verzorgers van de kinderen uitnodigen of bezoeken en hen ook bij het project betrekken. Aan hen zal ook gevraagd worden om hun kinderen te motiveren en te stimuleren om aanwezig te zijn en om de geboden kans optimaal te benutten. Na afloop van de beroepenweek krijgen de kinderen van de deelraadsvoorzitter een certificaat uitgereikt. Het is de bedoeling dat ouders/verzorgers, familieleden en vrienden ook hierbij aanwezig zijn.

Locatie
Villa Notenkraker

Desdemonastraat 135 b

3194 CC Hoogvliet

tel: 010-2957273

De Summer Factory is onderdeel van het project Weerbaar Oudeland. Het thema voor 2010 is "Gezonde Leefstijl". Alle activiteiten zijn gratis. Summer School is een initiatief van de deelgemeente Hoogvliet,SWH Opbouwwerk en Stichting J..