Maandag vrij vanwege WK-titel

Amsterdam, 09 juli 2010

Veel werknemers zullen maandag vrij nemen als Oranje wereldkampioen wordt. Van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag neemt 7% op maandag vrij, ruim een kwart (26%) is dan al vrij. Consumenten vinden het in totaal 31 miljoen euro waard om WK-finale op televisie te kunnen zien, dat is 70% meer dan de kwartfinale tegen Brazilië.

7% vrij vanwege WK titel

Een wereldtitel voor Oranje betekent een groot feest en ook veel vrije werknemers. Als Oranje zondag Spanje verslaat neemt 7% van de 85.800 respondenten op de ING Vraag van Vandaag maandag vrij van hun werk. Ruim een kwart (26%) geeft aan al vrij te zijn. Dat kan zijn door de vakantieperiode of wellicht hadden deze werknemers al eerder rekening gehouden met de WK-finale. Niet iedereen kan of wil vrijnemen.

Als Nederland kampioen wordt zal de helft (49%) van de ondervraagden maandag gewoon naar zijn of haar werk gaan. Een op de zes (16%) geeft aan niet (meer) te werken, bijvoorbeeld omdat zij studeren of met pensioen zijn. Hoe dan ook, als we zondag succes hebben, dan zullen maandagochtend niet alle kersverse wereldkampioenen zich op de werkvloer melden. Veel werknemers zullen van een lang oranjeweekend willen genieten.

Meer betalen voor finale

De finale is belangrijker dan eerdere wedstrijden. Als het geld zou kosten om de verrichtingen van Oranje thuis voor de buis te zien, dan trekken consumenten een stuk eerder de portemonnee voor de finalewedstrijd dan voor de kwartfinale van Oranje tegen Brazilië. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van vrijdag. Voor de kwartfinale zou een op de vijf (21%) gemiddeld 6,50 euro over hebben.

De groep die de finale geld waard vindt, is groter: 28%. Zij hebben er gemiddeld ruim 8 euro voor over. De betalingsbereidheid is een manier om te meten welke waarde consumenten hechten aan bepaalde zaken. Zo kunnen we vergelijken hoeveel meer de finale waard is. Als we de resultaten zouden vertalen naar alle 18-plussers van Nederland dan was de kwartfinale 18 miljoen euro waard. De WK-finale vertegenwoordigt dan een bedrag van 31 miljoen euro, 70% meer.