Rosmalense coureur op weg naar kampioenschap in Belgian Touring Car Series

Dick Freebird: 'Twee fraaie zeges op Spa'

Rosmalen, 12 juli 2010 - Autocoureur Dick Freebird heeft een droomseizoen. Vijf weken na de winst in de 12 Uren van Spa, was de 24-jarige Brabander wederom succesvol op het beroemde Belgische circuit. Samen met teamgenoot Nico Verdonck veroverde Freebird afgelopen weekend twee zeges in de T3-klasse van de Belgian Touring Car Series (BTCS). Het Nederlands/Belgische koppel gaat riant aan kop in de divisie. ,,We liggen op koers voor het kampioenschap'', aldus Freebird.

Dat de BMW 320d van DB Motorsport goed uit de voeten kan op het Waalse asfalt, had Freebird vorige maand reeds aangetoond. Na een half etmaal racen won hij met Nico Verdonck de 12 uur-wedstrijd.

Goed begin
,,Ook dit weekend ging het direct lekker op Spa-Francorchamps'', vertelt de Rosmalenaar. ,,Hoewel we tijdens de vrije training begonnen op oude bandjes, hadden we met het team al snel een goede balans in de auto gevonden. Daar was ik heel tevreden over.''

Kwalificatie naar behoren
Tijdens de kwalificatie moesten de formaties goed op hun hoede zijn. ,,Een andere raceklasse had heel veel rubber op de baan achtergelaten. Zoiets beïnvloedt je eigen rijden. Maar we pasten ons prima aan'', zei Freebird. ,,Daardoor kon ik de derde tijd in onze klasse neerzetten. Een prestatie die mijn partner Nico Verdonck even later herhaalde, waardoor we ook tijdens de tweede heat vanaf plek 3 zouden starten.''

Erg heet
Beide manches in het BTCS zijn afgelopen zaterdag verreden. ,,Het was met 38 graden Celsius erg heet op Spa. Daardoor hadden de motor en de banden het erg zwaar. Het was zaak deze niet te overbelasten. Zeker ook omdat we, vanwege goede resultaten tijdens de vorige races, twintig kilogram aan succesballast moesten meetorsen'', wist Freebird. ,,In de eerste race ging ik van start. Dat ging prima. Ik was al snel opgeklommen naar positie 2. In de 14 auto's tellende T3-divisie lag ik alleen achter de andere wagen van DB Motorsport. Halverwege de 60 minuten durende wedstrijd nam Nico het stuur over en zette hij de achtervolging in. Een paar ronden voor de finish nam hij de kop over en zijn we als winnaar afgevlagd.''

KOP

Verdonck nam in de middag de start van de tweede heat voor zijn rekening. Echt veel aan racen kwam de Belgische coureur niet toe. ,,Er was bij de start een flinke crash gebeurd, waarbij meerdere auto's betrokken waren en onder meer een Renault Clio over de kop was gegaan. Voordat alle brokstukken waren opgeruimd, waren we al snel twintig minuten verder. Daardoor kon Nico nog maar een paar rondjes rijden, voordat hij voor de verplichte pitstop met rijderswissel binnenkwam. Ik reed vervolgens als tweede terug de baan op, maar wist de aan kop racende Mitsubishi van het duo Bader / Bovy al snel voorbij te steken. Ik kon vervolgens het zwartwit geblokt als eerste zien.''

Als de brandweer
Met vier overwinningen en twee tweede plaatsen gaan Freebird en Verdonck dit seizoen als de brandweer. De volgende wedstrijd is wederom op Spa-Francorchamps. In het weekend van 17 tot en met 19 september staan er tijdens het FIA GT Championship twee manches van liefst 90 minuten op de rol. Vanwege de twee zeges van afgelopen weekend krijgt Freebird dan liefst 60 kilogram aan succesballast mee. ,,Als we de komende races gewoon in de top drie of vier blijven finishen, komt het kampioenschap zeker in zicht'', besluit een erg tevreden Freebird.

Uitslagen BTCS, VW Fun Cup Spa-Francorchamps, 9-11 juli 2010:

Race 1: 1. Dick Freebird / Nico Verdonck 23 ronden in 1:02:14.855, 2. Jeroen den Boer / Leon Rijnbeek op 9,173 seconden, 3. Ronnie Latinne / Jean-Jacques Smits op 34,339.

Race 2: 1. Dick Freebird / Nico Verdonck 20 ronden in 1:04:00.728, 2. Jeroen den Boer / Leon Rijnbeek op 6,290 seconden, 3. Alain Bader / Sarah Bovy op 1 ronde.

Resterende kalender BTCS 2010:
17-19 september: Francorchampagne Spa-Francorchamps (2 x 90 minuten) 8-10 oktober: FIA GT Championship Zolder (2 x 60 minuten)




Ingezonden persbericht