KRO

Nieuwe serie KRO Puberruil Xtra

Uitzenddatum: 13/07/2010

Met speciale afleveringen in Nieuw-Zeeland, Kenia en Oeganda

In KRO Puberruil Xtra ruilen Nederlandse pubers over de grens. De pubers die van woonomgeving ruilen hebben niet alleen een heel verschillende achtergrond (zoals in de reguliere Puberruil), maar komen in deze serie ook uit een ander land. Vanaf dinsdag 13 juli starten weer zes nieuwe afleveringen van het programma, met ruilen in Nieuw Zeeland, Kenia en Oeganda. Presentator Ajouad El Miloudi spreekt met de pubers over hun ervaringen tijdens deze spannende ruilen.

Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind In samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), ruilen drie pubers uit Nederland met drie pubers uit Nieuw Zeeland. Er is één ding dat ze behalve hun leeftijd verbindt: namelijk een fysieke of geestelijke beperking.

Oxfam Novib
Ook ruilen pubers uit Nederland , Kenia en Oeganda met elkaar van leven voor KRO Puberruil Xtra. Deze afleveringen worden gemaakt in samenwerking met de Nederlandse organisatie voor internationale ontwikkelingssamenwerking `Oxfam Novib'.

Eerste aflevering
In de eerste aflevering van de serie ruilt de rustige plattelands jongen Josh met de stadse muzikant Tijmen. Beide jongens zijn spastisch. Tijmen is 17 jaar en woont samen met zijn ouders en zus in hartje Amsterdam. Tijmen is een relaxte jongen. Hij rookt regelmatig een jointje rook en is gek op muziek. Hij speelt al jarenlang piano en mondharmonica. Tijmen is spastisch en volgt Speciaal Onderwijs voor kinderen met een handicap. Iedere dag wordt Tijmen opgehaald door een taxibusje om naar school te gaan. Tijmen is behoorlijk streetwise, hij maakt vaak een praatje met onbekenden. Zo is zwerver Paul één van zijn beste vrienden geworden. Tijmen maakt zich absoluut niet druk om zijn beperking. Hij maakt veel lol met zijn vrienden en leeft met de dag!

De 18-jarige Josh woont samen met zijn moeder, stiefvader, twee broers en zusje in het plaatsje Christchurch in Nieuw-Zeeland. Het stadje ligt direct aan het strand, waar Josh en zijn familie vaak te vinden zijn. Josh gaat graag vissen op de pier, waar hij geniet van het prachtige uitzicht op zee. Hij heeft zijn middelbare school afgerond en volgt nu een computercursus. Hij noemt zichzelf dan ook een `computer master'. Met zijn kleine zusje gaat hij wel eens helpen op de boerderij, want zij is gek op dieren. Josh is spastisch, maar wel heel onafhankelijk.

Zal Josh zich redden in het drukke Amsterdam? En wat vindt hij van Speciaal Onderwijs, wat in Nieuw-Zeeland helemaal niet bestaat? Hoe reageert hij wanneer hij met de vrienden van Tijmen naar de coffeeshop gaat...? En hoe bevalt het Tijmen in Christchurch? Komt ie tot rust of heeft hij daarvoor toch nog een blowtje nodig? En kan stadse Tijmen met al die vreemde dieren omgaan? Deze uitzending is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

KRO Puberruil Xtra, vanaf dinsdag 13 juli (6x) om 21.00 uur op Nederland 3.