Waterschap Aa en Maas

Rwzi Aarle-Rixtel getroffen door bliksem

Inflluentpompen buiten werking, afvalwater kon tijdelijk niet naar rwzi

Het noodweer heeft deze middag geleid tot ernstige problemen op de rioolwaterzuivering-installatie (rwzi) in Aarle-Rixtel. Daar sloeg begin van de middag de bliksem in waardoor alle vier de influentpompen zijn uitgevallen. Deze pompen zorgen ervoor dat het afvalwater uit de regio Helmond vanuit het rioolstelsel de rwzi ingepompt kan worden. Tijdelijk, tot ca. 17:00 uur, was dat dus niet mogelijk. Op de rwzi is gedurende de middag hard gewerkt om de regelapparatuur van de pompen te repareren.

Het waterschap heeft de gemeenten in de regio en alle andere relevante instanties inmiddels ingelicht. Alle zeilen zijn bijgezet om problemen te voorkomen. Zo heeft de gemeente Helmond afvalwater gebufferd in het eigen stelsel. Ook het waterschap zelf had alle rioolgemalen stopgezet om nieuwe aanvoer van afvalwater te stoppen en zoveel mogelijk afvalwater tijdelijk op te slaan in het rioolstelsel. Toch kunnen er lokaal overstorten in werking zijn getreden. Dat is onder meer al het geval in Helmond en Aarle-Rixtel. Door de hevige buien van de afgelopen uren is het rioolwater al wel flink verdund met regenwater. Wanneer onverdund rioolwater in het oppervlaktewater komt kan dit leiden tot vissterfte. De kans dat dit nu gebeurt is veel kleiner, maar niet uitgesloten.

Zuiveringsproces
De rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel zuivert het afvalwater van huishoudens, winkels, kantoren, instellingen en de industrie afkomstig uit vijftien woonkernen: Helmond, Brouwhuis, Milheeze, Beek en Donk, Boerdonk, Stiphout, Gemert, Deurne, Lieshout, Handel, Mierlohout, Bakel, Aarle-Rixtel, Mariahout en Elsendorp. Diverse rioolgemalen in de omgeving pompen het afvalwater naar de rwzi. Daar aangekomen wordt het afvalwater via de vier influentpompen (capaciteit van 3.500 m³/h per pomp) op hoogte gebracht. Vervolgens komt het in de roosterinstallatie en kan het zuiveringsproces beginnen. Als het afvalwater het totale zuiveringsproces doorlopen heeft, kan het uiteindelijk als gezuiverd water weer teruggegeven worden aan de natuur.