Gemeente Edam-Volendam

Gemeenteraad stelt nieuw beleid vast voor speelplekken

Speelplek in Breda De gemeenteraad heeft een collegevoorstel aangenomen om nieuw beleid vast te stellen voor het plaatsen van speeltoestellen c.q. het realiseren van speelplekken. Dit mede vanwege aspecten van veiligheid en aansprakelijkheid.

Op basis van het nieuwe beleid worden in de periode tot 2015 in de hele gemeente nieuwe speelplekken ingericht of bestaande speelplekken vernieuwd.

Dit alles met het doel om alle kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar voldoende uitdaging te kunnen bieden om lekker buiten te spelen en volop in beweging te kunnen zijn.

Momenteel zijn losse speeltoestellen in bijna iedere buurt geplaatst. Met de invoering van het nieuwe beleid wordt dat veranderd. Versnipperd geplaatste speeltoestellen gaan verwijderd worden zodra deze niet meer veilig te gebruiken zijn. Voor speeltoestellen op locaties die niet worden aangemerkt als nieuwe speelplek, geldt dus een zogenaamd uitsterfbeleid.

Het uitgangspunt daarbij is dat binnen een straal van maximaal 400 meter in elke wijk een uitdagende prachtige speelplek met meerdere speeltoestellen wordt gerealiseerd, waar kinderen vanaf 3 jaar in grotere aantallen kunnen samenkomen en samen spelen.

Onderdeel van het nieuwe beleid is ook dat particulier geplaatste speeltoestellen - zoals trampolines - in het openbaar groen of op de openbare weg (incl. trottoirs) vanaf 1 november a.s. niet meer worden getolereerd. Ze mogen alleen nog op eigen terrein worden geplaatst. Particuliere speeltoestellen die na deze datum nog in de openbare ruimte zijn achtergebleven worden door de gemeente verwijderd.

De gemeente organiseert komend najaar wijkavonden voor uitleg, informatie en overleg over dit onderwerp. Daarbij zal worden aangegeven waar de centrale speelplekken gaan komen en hoe deze ingericht gaan worden. Over de data, tijdstippen en locaties hiervan volgt later bericht.