Plan Nederland

PERSBERICHT

Child Rights Alliance wil situatie van meisjes in 15 landen verbeteren

Zes ontwikkelingsorganisaties en hun partners in ontwikkelingslanden gaan gezamenlijk de strijd aan voor gelijke rechten en kansen voor meisjes

Amsterdam, 30 juni 2010 ­ Zes ontwikkelingsorganisaties, Plan Nederland, Child Helpline International, Defence for Children International-ECPAT, Free Voice, International Child Development Initiatives en Women Win hebben gezamenlijk hun onderbouwde subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De titel luidt `Girl Power; Gelijke rechten en kansen voor meisjes en jonge vrouwen'. De `Child Rights Alliance' wil tussen 2011 en 2015 de rechtspositie van meisjes in 15 ontwikkelingslanden structureel verbeteren.

De Alliantie, waarvan Plan Nederland de penvoerder is, vraagt in totaal 90 miljoen voor vijf jaar aan in het kader van de nieuwe subsidieronde van het Medefinancieringstelsel (MFS) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisaties hebben de afgelopen jaren al intensief samengewerkt in het Kinderrechtencollectief, de werkgroep Stop Geweld tegen Kinderen, en bij het opzetten van kindertelefoons, `childmedia'-programma's en jeugdjournaals. Een nieuwe partner in de Alliantie is de jonge en vernieuwende organisatie `Women Win', die vooral actief is op het gebied van gender en sport.

De aanvraag is tot stand gekomen in samenwerking met partnerorganisaties uit het maatschappelijk middenveld in 15 ontwikkelingslanden op drie continenten. Het gaat om 10 Afrikaanse landen, drie landen in Azië en twee in Latijns Amerika*. De programma's richten zich op meer dan 2.500 maatschappelijke organisaties, op 800 overheidsinstanties, met het doel om direct te werken met 900.000 meisjes en jonge vrouwen (tussen 10 en 24 jaar) en hun levenssituatie te verbeteren.

Hiermee presenteert de alliantie een gezamenlijk programma waarin de bestrijding van armoede van meisjes en vrouwen en hun recht op volwaardige sociale, economische en politieke participatie centraal staan. De samenwerkende organisaties willen door bundeling van expertise en partnernetwerken in de 15 landen structurele en aantoonbare resultaten boeken op individueel, sociaal cultureel en institutioneel niveau.

Procedure
De eerste versie van het voorstel van de Child Rights Alliance is eind november 2009 ingediend. Op 31 maart kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken / Ontwikkelingssamenwerking met een positief oordeel. Dat betekende dat de kinderrechtenorganisaties met 19 andere indieners (van in totaal 43) doorgingen naar de volgende ronde. Nu gaat het om uitgewerkte voorstellen. Voor 1 november komt het eindoordeel van het ministerie, waarbij ook duideljik wordt hoeveel subsidie wordt toegekend.





(Voor meer informatie over de procedure en aanvragen zie http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Nieuwsberichten/2010/03/Meer_samenwerking_tussen_ontwikk elingsorganisaties_door_nieuw_subsidiestelsel )


*Landen:
West Afrika: Benin, Ghana, Liberia, Mali, Sierra Leone, Togo Oost en Zuidelijk Afrika: Ethiopië, Malawi, Mozambique, Zambia Azië: Bangladesh, Nepal, Pakistan
Latijns Amerika: Bolivia, Nicaragua


-------------------------------------------------einde bericht-----------------------------------------------------