Gemeente Waterland

13 juli 2010

Nieuwe pont voor Ilpendam

In aanwezigheid van burgemeester van Landsmeer, de heer Mewe, en zijn echtgenote is dinsdag 29 juni bij de scheepswerf Talsma in Franeker de nieuwe veerpont voor Ilpendam te water gelaten. Bij de tewaterlating waren ook de huidige pontbazen Erik en Willem Loots aanwezig.

Met het werpen van een fles champagne door mevrouw Mewe tegen de boeg van het vaartuig werd de nieuwe veerpont gedoopt en een behouden vaart toegewenst. Na de aanbesteding in januari is de veerpont binnen vier maanden gebouwd door de scheepswerf J. Talsma te Franeker.

In de komende weken wordt de veerpont in Franeker afgebouwd en daarna in de week van 19 t/m 23 juli 2010 naar de ligplaats in Ilpendam gesleept. Op de locatie in Ilpendam wordt nog een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Zo moeten onder meer de houten aanmeervoorzieningen vernieuwd.

In de tweede week van augustus wordt de nieuwe veerpont op de huidige ligplaats geïnstalleerd. Hierbij worden de lieren, lierkasten, kabels en de elektrische installatie op de oever vernieuwd. Gedurende deze werkzaamheden is de veerverbinding gestremd voor gemotoriseerd verkeer.

Het nieuwe pontveer wijkt in gebruik en bediening niet veel af van het huidige pontveer. De aandrijving blijft in een gemoderniseerde vorm plaats vinden met een aandrijfkabel en een op de oever geplaatste elektromotor.

Subsidie

Het vernieuwen van het pontveer in Ilpendam bleek in 2008 mogelijk, omdat door het Rijk eenmalig middelen beschikbaar werden gesteld aan de provincie Noord-Holland voor het in stand houden van veren in de provincie. Een ingediende subsidieaanvraag door de gemeente Landsmeer bleek kansrijk en werd door de provincie gehonoreerd. De kosten van het nieuwe pontveer worden gedekt door een subsidie vanuit rijksgeld (50 %), een subsidie vanuit provinciaal geld (25 %), een subsidie van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (EUR 20.000,00) en een eigen bijdrage (cofinanciering) van de gemeenten Waterland en Landsmeer om de resterende kosten te dekken.

---