Politie Haaglanden

Persberichten 13 juli

Haaglanden, 13-07-2010

Dronken mobiele beller achter het stuur
Den Haag De politie hield maandag 12 juli om 16.26 uur in de Zwolsestraat een 32-jarige Zoetermeerder aan voor twee overtredingen. Agenten zagen dat de man mobiel belde terwijl hij achter het stuur zat. Toen de agenten de man hierop aanspraken, roken zij een behoorlijke alcohollucht. Aan het politiebureau blies de man 360 ugl. De Zoetermeerder kreeg een rijverbod en een bekeuring voor mobiel bellen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Man gebruikt stroomstootwapen
Den Haag - Een agent die maandag 12 juli om 17.20 uur in zijn vrije tijd op de Grote Markt was, hoorde iemand een stroomstootwapen gebruiken. Hij sprak de 18-jarige man uit De Lier aan en legitimeerde zich als politieagent waarna de man het bezit van het wapen bevestigde. De man ging ervandoor, maar werd in de Raamstraat ingehaald en overmeesterd. De via de meldkamer ingelichtte en daarna toegesnelde agenten namen de Westlander mee naar het politiebureau. Hij kreeg een proces-verbaal.

In de cel na autorit
Den Haag - Een 24-jarige Hagenaar werd dinsdagochtend 13 juli om 02.14 uur aangehouden, omdat hij ondanks een volledige ontzegging van zijn rijbevoegdheid toch een auto bestuurde. Agenten zagen de man op de Zuidwal rijden en hielden hem staande. Na controle hielden zij hem aan en brachten hem ter voorgeleiding naar het politiebureau. De man is ingesloten.

Rijden tijdens rijverbod
Den Haag Op maandag 12 juli om 17.00 uur werd een 42-jarige Hagenaar als bestuurder van een auto gecontroleerd op de Goeverneurlaan. Tijdens de controle bleek dat deze man een rijontzegging had. Hij heeft hiervoor een proces-verbaal gekregen.

Te hard gereden, flinke boete
Den Haag Op maandag 12 juli omstreeks 23.00 uur werd een bestuurder doormiddel van een controle met een lasergun betrapt op te snel rijden. De man reed met zijn personenauto op de Laan van Hoornwijck 103 km daar waar maximaal 50 km/uur is toegestaan. De bestuurder werd gecontroleerd en na correctie bleek hij 99 km/uur te hebben gereden. Tevens bleek deze auto nog een aantal technische gebreken te hebben. De bestuurder kan een aanzienlijke boete tegemoet zien.

Gesignaleerde bestuurder zonder rijbewijs
Den Haag - Surveillerende agenten controleerden maandag 12 juli omstreeks 12.15 uur de inzittenden van een bestelbus op de Kleine Woerdlaan. De bestuurder van de bus, een 32-jarige Rotterdammer, bleek voor 562 euro gesignaleerd te staan. De man werd aangehouden en naar het bureau vervoerd. Daar bleek hij ook nog eens te rijden met een ongeldig rijbewijs. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw gewond bij aanrijding
Leidschendam Een 63-jarige Leidschendamse automobilist, wilde op maandag 12 juli omstreeks 10.45 uur het terrein van de GGZ Haagstreek aan de Veursestraatweg verlaten. Toen hij het fietspad overstak lette hij op het verkeer, dat vanuit Voorschoten kwam. Hij had niet verwacht dat een 59-jarige Leidschendamse snorfietsster vanuit de tegenovergestelde richting de uitrit naderde. Zij botste tegen de auto en kwam ten val. De Leidschendamse raakte daarbij gewond en werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de juiste toedracht van de aanrijding.

Tilburgse aangehouden
Leidschendam/Voorburg De politie hield maandag 12 juli omstreeks 08.45 uur een 28-jarige Tilburgse aan. De vrouw wordt verdacht van tassen/zakkenrollerij. Vooral hoogbejaarde dames moesten het ontgelden. Op woensdag 3 maart werd een 85-jarige Leidschendamse in winkelcentrum Leidsenhage eerst geruime tijd geobserveerd, waarbij tijdens het afrekenen van boodschappen in een supermarkt de ingetoetste pincode werd afgekeken. Vervolgens werd de vrouw afgeleid, waarna haar tas met daarin haar portemonnee en pinpas werd gestolen. Ten tijde van de diefstal was de verdachte hoogzwanger. Zij pleegde de diefstal samen met een 19-jarige vrouw uit Nieuwegein. Op zaterdag 3 april wist een politieman in vrije tijd door tijdig ingrijpen te voorkomen dat beide verdachten een zakken/tassenrollerij in het winkelcentrum in Voorburg pleegden. Zij hadden meerdere bejaarde dames op het oog en trachtten een portemonnee uit de jaszak van een vrouw te halen. Op vrijdag 30 april waren beide verdachten betrokken bij een woninginbraak in de Willem Klooslaan. Doordat de 28-jarige vrouw bij eerdere aanhoudingen simuleerde dat zij moest bevallen, werd zij tijdelijk in vrijheid gesteld. Inmiddels is de Tilburgse bevallen, waarop een strafrechtelijk onderzoek tegen haar werd ingesteld.

Paard te water
Wassenaar - Agenten kregen maandag 12 juli omstreeks 11.00 uur de melding dat er op de Nieuwe Weg een paard in de sloot zou liggen. Ter plaatse bleek het onfortuinlijke dier inderdaad in het water te zijn beland. De brandweer heeft het paard uit het water getrokken. Voor zover bekend houdt het dier niets aan zijn avontuur over.

Getuigen brandstichting gezocht
Poeldijk - De recherche van Bureau Westland zoekt mensen die meer informatie hebben over een aantal brandstichtingen in Poeldijk in de vroege ochtenduren van dinsdag 13 juli. Omstreeks 02.00 uur kregen agenten de melding dat er op de Paul Captijnlaan brand zou zijn in een woning. Ter plaatse bleek er in een anti-kraakwoning aan de Paul Captijnlaan brand te zijn gesticht door een kennis van de bewoners, die had geweigerd weg te gaan. De kennis, waarvan de identiteit vooralsnog onbekend is, veroorzaakte overlast waarop de bewoners hem vroegen te vertrekken. Dat weigerde hij waarop hij de stofzuiger, de gordijnen en een kartonnen doos in brand stak. Kort na deze melding, kreeg de politie meldingen dat er verderop op de Paul Captijnlaan en op de Dijkpolderlaan brand was gesticht in een bouwkeet, een bestelauto en een personenauto. Omdat deze branden hemelsbreed een paar honderd meter van elkaar verwijderd zijn, houdt de recherche er serieus rekening mee dat dezelfde persoon hiervoor verantwoordelijk gehouden kan worden. De recherche onderzoekt de zaak en stelt een onderzoek in naar de onbekende overlastgever op de Paul Captijnlaan. Heeft u informatie die het onderzoek verder kan helpen of heeft u dinsdag 13 juli rondom 02.00 uur iets verdachts gezien op de Paul Captijnlaan of de Dijkpolderweg? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Westland via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Man gedraagt zich verdacht
Delft - Agenten zagen maandag 12 juli op de Schubertlaan een voor hen bekende 42-jarige Delftenaar rijden op een racefiets. De man ging er bij het zien van de sterke arm gelijk vandoor. Navraag van zijn gegevens via het bureau leerde dat de man nog gesignaleerd stond, waarop de agenten besloten hem te volgen. De Delftenaar bleek niet voor één gat te vangen. Hij ging er herhaaldelijk met de fiets vandoor zodra hij de agenten in het vizier kreeg. Zelfs toen hij 'gepepperd' was, ging hij er nog vandoor. Uiteindelijk lukte het de agenten om de man aan te houden. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de fiets die hij bij zich had.
Betrapt met gestolen fietsen
Delft Op camerabeelden van de Geïntegreerde Monitor Centrale was maandag 12 juli omstreeks 22.45 uur duidelijk te zien dat drie jongens probeerden een fiets te stelen op het Stationsplein. De drie hielden zich nogal verdacht op en voelden of de fietsen op slot stonden. Gewaarschuwde agenten troffen even later de drie jongens aan met twee gestolen fietsen. De sloten van de gestolen fietsen stonden open en er zaten geen sleutels in. De drie, in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Zoetermeer, Voorburg en Den Haag moesten mee naar het bureau waar bij fouillering bleek dat één van hen een blanco sleutel had. De drie zitten nog vast voor verhoor, de ouders van de drie zijn in kennis gesteld.

Ravage na aanrijding
Zoetermeer Een 19-jarige automobilist uit Zoetermeer reed maandag 12 juli op de Filmlaan toen hij in de bocht vlak bij de Bert Haanstrastrook de macht over het stuur verloor. De Zoetermeerder botste met zijn auto tegen twee geparkeerd staande autos. Deze raakten door de aanrijding zwaar beschadigd. Ook de auto van de Zoetermeerder raakte zwaar beschadigd.