Gemeente Blaricum


Eikenprocessierupsen weer gesignaleerd

Laat rupsen met rust en vermijdt contact

De eikenprocessierups is in het Gooi gesignaleerd. De afgelopen tijd zijn diverse meldingen van de aanwezigheid van dit overlast veroorzakende diertje in deze omgeving gedaan.
Eikenprocessierupsen zijn harige rupsen die op een groot aantal eikenbomen voorkomen. Vooral in de zomermaanden zijn de rupsen aanwezig. Contact met (brandharen van) de rups kan klachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Pas dus op als u de eikenprocessierups ziet.
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan specifieke nesten op stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan de processierupsen 's nachts groepsgewijs op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Daarbij kunnen ze de boom volledig kaalvreten.

Gezondheidsklachten
Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen uit lege nesten (juli-september). Er hoeft geen rechtstreeks contact te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of op kleding terechtkomen. Wat er dan gebeurt lijkt op een allergische reactie. Bij direct contact kunnen de reacties veel sterker zijn. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk (huiduitslag). Ze gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Ook dieren, met name honden en paarden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Vermijdt daarom elk contact met de rupsen of resten ervan en zorg bij bezoek aan een natuurgebied met eikenprocessierupsen voor voldoende bescherming. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid en ogen goed met water. Was zonodig ook kleding (liefst op 60 graden). Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Bestrijding
Gemeente, provincie, Rijkswaterstaat en Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de eikenprocessierups op bomen in hun beheer. In het Gooi is ook het Goois Natuurreservaat hierbij betrokken. Er wordt zo mogelijk op milieuvriendelijke wijze bestreden of een gebied wordt afgesloten. De eikenprocessierups heeft als natuurlijke vijanden de sluipwesp en sluipvlieg. Heeft u op uw eigen perceel te maken met de eikenprocessierups, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij raden u echter sterk af om zelf rupsen te bestrijden. U kunt hiervoor deskundige bedrijven inschakelen. Neem contact op met uw gemeente via de meldingenlijn van de BEL Combinatie: 035 - 751 31 31 of via de gemeentelijke website. U kunt op deze wijze melding maken van besmette (gemeente-) bomen of u kunt adressen krijgen van destructiebedrijven.

Meer informatie op www.minlnv.nl/eikenprocessierups of www.ggd.nl (over gezondheidsaspecten en www.natuurkalender.nl (locatie waarnemingen eikenprocessierups).

|