Waterschap Aa en Maas

Visstandonderzoek gepresenteerd

Waterschap Aa en Maas presenteerde op maandag 12 juli de resultaten van het visstandonderzoek dat in het najaar van 2009 is uitgevoerd. Dit gebeurde tijdens een vergadering van de Visstandbeheercommissie. Dagelijks Bestuurlid Jan Keijzers van waterschap Aa en Maas overhandigde het rapport aan Jos van den Broek, bestuurslid en voorzitter van de commissie viswaterbeheer van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Sportvisserij Zuidwest Nederland huurt de visrechten in de districten Raam en Hertogswetering van waterschap Aa en Maas.

Waterschap Aa en Maas onderzocht in september en oktober 2009 in ruim 40 wateren in de districten Hertogswetering (omgeving Oss en 's-Hertogenbosch) en Raam (omgeving Cuijk, Boxmeer en Grave) de visstand. Een goede visstand is één van de kenmerken van het oppervlaktewater waar door Europa eisen aan worden gesteld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om te bepalen of er een gezonde en een voor het watertype (sloot of stromend water) gewenste visstand aanwezig is.

Resultaten
De kwaliteit van het water in de onderzochte sloten en weteringen is als goed beoordeeld. Dit wordt afgeleid uit het feit dat de snoek en zeelt veel voorkomen en meer algemene soorten als brasem de visstand niet domineren. De hoeveelheid vis en de diversiteit aan soorten is in de beken nog niet voldoende. De beken hebben te weinig karakteristieken van stromende wateren. Ook valt een aantal beken in de zomer droog. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om het visbeleid van waterschap Aa en Maas te evalueren. Er wordt onder andere bekeken in hoeverre het huidige beleid aangepast moet worden, het beleid haalbaar is en welke maatregelen we moeten nemen om de hoeveelheid vis en het aantal soorten in ons beheergebied te vergroten. Bijvoorbeeld door de aanleg van natuurvriendelijke oevers als paaiplaats of opgroeiplaats voor jonge vis en de aanleg van vispassages. Daarnaast worden de resultaten gebruikt voor de rapportage aan Brussel in het kader van de Kaderrichtlijn Water. Ook worden de resultaten gebruikt voor het opstellen van een visplan door de sportvisserij. In dat plan komt onder andere aan de orde welke maatregelen er door de sportvisserij uitgevoerd gaan worden om bij te dragen aan een duurzame visserij.

jankeijzersoverhandigthetrapport.jpg (2908 Kb)
Jan Keijzers overhandig het rapport aan Jos van den Broek.