Jan Terlouw is schrijver met sterkste reputatie

13/07/2010 11:22

Hendrik Beerda Brand Consultancy

Jan Terlouw is onder de Nederlandse bevolking de schrijver met de sterkste reputatie. Carry Slee en Harry Mulisch zijn de nummers twee en drie op de ranglijst. Bol.com is het sterkste merk van de Nederlandse boekenbranche. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy waarvoor 1250 Nederlanders zijn ondervraagd.

'Jan Terlouw wordt in alle lagen van de bevolking zeer gewaardeerd en dan vooral onder mensen ouder dan 30 jaar. Onder vrouwen is Carry Slee weliswaar favoriet, maar ook bij hen is Jan Terlouw een gevierd schrijver', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

Bol.com is het sterkste merk van de boekenbranche

Bij een vergelijking van de reputatie van personen en organisaties die actief zijn in de boekensector blijkt Bol.com de sterkste positie te hebben. Bruna en De Slegte staan op de tweede en derde positie op de ranglijst van boekverkopers met een sterke naam. Selexyz is slechts bij een klein deel van de bevolking bekend. Bol.com heeft een veel sterkere reputatie dan de Nederlandse schrijvers.

Kinderboekenweek populairder dan Boekenweek

Opvallend is de sterke positie van de Kinderboekenweek. Deze promotieperiode voor het kinderboek heeft zelfs een sterkere naam dan de Boekenweek. Alleen onder hoogopgeleiden is de Boekenweek net iets populairder dan de Kinderboekenweek. De waardering voor de twee andere boekevenementen met nationale bekendheid - het Boekenbal en de Maand van het Spannende Boek - blijkt beperkt te zijn.

Literaire prijzen zijn onzichtbaar

Van de tientallen prijzen die de boekensector kent, zijn slechts zeven enigszins bekend bij de Nederlandse bevolking. Ook onder de fervente boekenkopers is de bekendheid van de meeste boekenprijzen gering. De Gouden Griffel, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het best geschreven kinderboek, is de prijs met de sterkste reputatie. 'Kennelijk maken de activiteiten die zich richten op het lezende kind de meeste indruk, gezien de sterke positie van de Gouden Griffel en de Kinderboekenweek', aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

Uitgeverijen spelen geen rol van betekenis

Ondanks dat Nederland een enorm aantal uitgeverijen kent, komen deze bedrijven niet voor in de top-10 van sterkste merken in de boekensector. 'Boekenkopers maken hun keuze op basis van de schrijver en de titel. Tot nu toe is het nog geen enkele Nederlandse uitgeverij gelukt om in dit keuzeproces een rol van betekenis te spelen', verklaart Hendrik Beerda. Kluwer en A.W. Bruna zijn de meest gerenommeerde uitgevers volgens het onderzoek.

Top-10 van Nederlandse schrijvers met de sterkste reputatie


1. Jan Terlouw


2. Carry Slee


3. Harry Mulisch


4. Maarten 't Hart


5. Kluun


6. Kees van Kooten


7. Hella S. Haasse


8. Heleen van Royen


9. Paul van Loon


10. Ronald Giphart

Onderzoek onder 1.250 respondenten

In het onderzoek zijn 1.250 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst is de spontane bekendheid onderzocht van alle schrijvers, boekillustrators, boekwinkels, boekevenementen, boekenclubs, literaire prijzen en uitgeverijen. Daarna is voor de 50 bekendste namen in detail navraag gedaan naar de merkkracht, persoonlijkheid, prestatie en groeipotentie. De onderzoeksgroep is representatief voor de Nederlandse bevolking boven 18 jaar.

Bijlage: Top-50 van sterkste merken in de Nederlandse boekensector


1. bol.com


2. Kinderboekenweek


3. Dick Bruna


4. Bruna (boekwinkelketen)


5. Boekenweek


6. Jan Terlouw


7. Carry Slee


8. De Slegte


9. Harry Mulisch


10. Gouden Griffel


11. Maarten 't Hart


12. Kluun


13. Kees van Kooten


14. Primera


15. Adriaan van Dis


16. Kluwer


17. Hella S. Haasse


18. Heleen van Royen


19. ECI


20. A.W. Bruna (uitgeverij)


21. Noordhoff Uitgevers


22. Paul van Loon


23. Ronald Giphart


24. Saskia Noort


25. De Bezige Bij


26. Boekenbal


27. Connie Palmen


28. AKO Literatuurprijs


29. P.C. Hooft-prijs


30. Leon de Winter


31. Geert Mak


32. Arnon Grunberg


33. AKO


34. Cees Nooteboom


35. Kluitman


36. J.M. Meulenhoff


37. NS Publieksprijs


38. Gouden Penseel


39. Maand van het Spannende boek


40. Selexyz


41. Querido


42. Libris Literatuurprijs


43. Simone van der Vlugt


44. De Arbeiderspers


45. Lemniscaat


46. Esther Verhoef


47. THE READ SHOP


48. Gouden Strop


49. Prometheus


50. De Geus





http:///www.hendrikbeerda.nl