Gemeente Geldermalsen

Onderzoek mantelzorg

Behoefte aan ondersteuning is duidelijk aanwezig.

Mantelzorg is langdurige zorg door burgers voor een chronisch zieke, gehandicapt of hulpbehoevend familielid, vriend, buur of kennis. En dan ook nog onbetaald. Gemeente Geldermalsen wil graag weten hoe zij in de toekomst mantelzorgers kan ondersteunen. In het voorjaar werd een enquête onder mantelzorgers gehouden.

Belangrijkste conclusies


* Bijna een kwart van de mensen die de enquête invulden heeft geen ondersteuning, maar wel behoefte aan ondersteuning. Veel mantelzorgers zijn niet bekend met de vormen van ondersteuning zoals het Meldpunt Vrijwillige Zorg.

* Iets meer dan de helft ervaart het werk als redelijk zwaar tot heel zwaar. Voor deze groep ligt overbelasting op de loer. Soms is daar al sprake van. In het bijzonder bij de mantelzorgers die zorgen voor de partner, een kind of ouder.

Lees de samenvatting van het rapport.

Actiepunten

Gemeente Geldermalsen heeft de volgende actiepunten benoemd om mee aan de slag te gaan.

* Meer bekendheid geven aan de vormen van ondersteuning en regelingen voor mantelzorgers via het Meldpunt Vrijwillige Zorg. Met de medewerker van het Meldpunt worden afspraken gemaakt op welke wijze dit kan gebeuren.

* Bij de aanvraag voor voorzieningen kijken de medewerkers van het klantencontactcentrum nadrukkelijker naar de rol van mantelzorgers. Ze wijzen op de mogelijkheden voor ondersteuning.
* Met het Meldpunt Vrijwillige Zorg wordt besproken hoe deze groep van mantelzorgers het beste te benaderen is.

Achtergrond mantelzorg en Wmo

Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren. De mantelzorger is de spil waar de zorg om draait. Het kan een behoorlijke belasting zijn voor degene die al deze zorg geeft. Soms is een goed gesprek of een beetje hulp meer dan voldoende om op de been te blijven. Soms is er meer ondersteuning nodig of wil een mantelzorger meer weten over het ziektebeeld van de dierbare?


---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258