Gemeente Leeuwarden



Archeologische begeleiding bij de Wirdumerpoort

Bron: Gemeente Leeuwarden (08-07-2010)

Sinds woensdag 7 juli wordt, op en nabij de plek waar de Mercuriusfontein voorheen stond, ruim een meter grond afgegraven. Dit ter voorbereiding op de aanleg van een kelder onder het nieuw te bouwen deel van het winkelcentrum Nieuw Zaailand.

Van tevoren was al bekend dat op deze plek resten van de oude stadsgracht, kademuurwerk en een waterpoort of `pijp' uit de 16e en 17e eeuw konden worden verwacht, die direct ten westen van de vroegere Wirdumerpoort hebben gelegen.

De funderingsresten van de Wirdumerpoort, waarvan het oudste deel dateert uit het eind van de 15e eeuw, zijn al eerder in beeld geweest bij aanleg van de riolering in de jaren '80 en afgelopen jaar bij de vernieuwing daarvan. Het aansluitende deel ten westen ervan is echter nog nooit eerder aan het licht gekomen en zal dus veel nieuwe informatie opleveren over de vroegere zuidelijke toegang tot de stad.

De komende dagen (vermoedelijk tot en met dinsdag 13 juli) wordt het muurwerk zorgvuldig blootgelegd en gedocumenteerd onder begeleiding van archeologen. Het archeologisch werk valt binnen de bouwplanning en zal geen vertraging van de werkzaamheden op het Zaailand betekenen. Publiek kan het graafwerk volgen vanaf het Ruiterskwartier, de Wirdumerdijk en het Zaailand.