Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Datum 13 juli 2010

Visie Duurzame Visserij in de Waddenzee

Onze referentie
AKV 2010/3896
Bijlagen

1

Geachte Voorzitter,
Op 27 mei heeft de gedeputeerde Hollenga van de provincie Groningen mij de Brede Visie op een Duurzame Visserij in de Waddenzee overhandigd. Deze Visie is op 1 april 2010 in het Regionaal College Waddengebied (RCW) vastgesteld. In het AO moties en toezeggingen d.d. 20 mei heb ik uw Kamer toegezegd u deze Visie te doen toekomen inclusief een reactie van mijn kant. Deze treft u in deze brief aan.
Tevens heb ik u toegezegd om u te informeren over de wijziging van artikel 12 in de Uitvoeringsregeling Visserij. Tegen deze wijziging loopt momenteel een bewaarprocedure. Ik zal u zo spoedig mogelijk na afhandeling van deze bezwaarprocedure over deze wijziging informeren.
Aanleiding
Eind 2007 heeft de Raad voor de Wadden een advies uitgebracht over een Duurzame Waddenvisserij, "Natuurlijk Vissen op de Waddenzee". De kern van het advies luidde dat met het destijds vigerende beleid een verduurzaming van de visserij in de Waddenzee in 2020 niet bereikt zou worden. Volgens de Raad was er behoefte aan een heldere overkoepelende visie op een duurzame visserij in de Waddenzee en op maatregelen om deze te bereiken. Tevens adviseerde de Raad om de rol en positie van de Waddenzeevisserij in de lokale en regionale samenleving te versterken. Deze maatschappelijke inbedding kon volgens de Raad bereikt worden als de Waddenzeevisserij steviger in het gebiedsgerichte beleid verankerd werd.
In mijn reactie op het advies (Kamerstukken II 29 684, nr. 63) heb ik aangegeven dat een integrale visie op de visserij in de Waddenzee een toegevoegde waarde kan hebben. Ik heb daaraan toegevoegd dat ik het creëren van een gezamenlijke visie daarbij wel als een eerste verantwoordelijkheid van (regionale ) stakeholders zie.
Regiodirectie Noord
Programma Wadden
Datum

13 juli 2010
Onze referentie
AKV 2010/3896
Pagina 2 van 4
Dit omdat naar mijn mening de slaagkans van verandering en innovatie uiteindelijk mede afhankelijk is van de bereidheid van de visserijsector en individuele ondernemers om hierin mee te bewegen. Tevens heb ik aangegeven dat ik het advies met betrekking tot de benodigde maatschappelijke inbedding van de Waddenvisserij in de regio door een steviger verankering van deze visserij in het regionale beleid, onderschreef.
De Gedeputeerde Hollenga van de provincie Groningen heeft zich destijds bereid verklaard om de totstandkoming van deze visie als regisseur Visserij vanuit het RCW te trekken. De visie is tot stand gekomen in samenspraak met een breed samengestelde Klankbordgroep, waar personen zitting in hadden die zowel vanuit de visserij, de regionale economie als de natuur konden meedenken over de inhoud van deze visie. Het doel was om zich daarbij niet te laten leiden of beperken door andere lopende trajecten, maar met een frisse blik na te denken over een toekomstperspectief voor de Waddenvisserij in 2020. Hoofdpunten van de visie: streefbeeld voor 2020
De Visie schetst een streefbeeld van een Waddenvisserij die in 2020 in balans is. Met de natuur, maar ook in balans in maatschappelijk, sociaal en economisch opzicht.
Het streefbeeld focust op de volgende hoofdlijnen: · dynamisch ondernemen: er moeten meer mogelijkheden komen voor vissers om flexibel met vergunningen en vangstrechten om te gaan. Op deze wijze kunnen vissers beter inspelen op fluctuaties van visbestanden in de verschillende seizoenen, en op wisselende prijzen op de markt. Kwaliteit, versheid en streekproducten zijn daarbij sleutelwoorden. · aangepast aan de natuur: de visserij moet passen binnen de grenzen van de draagkracht van het Waddenecosysteem. Een flexibilisering van de vergunningensystematiek en de vangstrechten biedt meer ruimte voor de vissers om met de natuur mee te bewegen. Aanpassingen in vistechnieken, het ruimtegebruik en visstandbeheer dragen hieraan bij. Afspraken hierover kunnen worden vastgelegd in een gemeenschappelijk visserijbeheerplan.
· ingebed in de regio: de visserij is een belangrijk onderdeel van de leefgemeenschap in de Waddenregio en levert een belangrijke bijdrage aan de identiteit van het gebied. Door verbreding met andere (economische) activiteiten in de regio kan zij zich een betere economische positie verwerven. Ook is verbreding met bijvoorbeeld natuurbeheer denkbaar. Het imago van de visserij is goed.
· regionaal geregeld: voorgesteld wordt voor het regionale beheer van de visserij een Adviescollege Waddenvisserij op te richten. Het streven is dat op de langere termijn dit Adviescollege - dat bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de visserij, natuurorganisaties en andere gebruikers van de Waddenzee - gemeenschappelijke afspraken over het visserijbeheer in de Waddenzee maakt.
Regiodirectie Noord
Programma Wadden
Datum

13 juli 2010
Onze referentie
AKV 2010/3896
Pagina 3 van 4
Reactie
Ik wil de heer Hollenga en de leden van de Klankbordgroep complimenteren met het resultaat dat er ligt. De visie schetst een inspirerend beeld van verschillende wegen waarin de visserijsector zich in de toekomst kan ontwikkelen. Dynamiek, verbreding en flexibiliteit zijn daarbij sleutelwoorden. In harmonie met de natuur en meer verbondenheid met de regio zijn daarbij uitgangspunt. Het doel is om niet alleen een in economisch en ecologische opzicht perspectiefvolle visserij in de regio te behouden, maar deze ook te versterken.
De kracht van de visie ligt verder in het feit dat er door zowel vertegenwoordigers vanuit visserijorganisaties als vanuit de natuurorganisaties gezamenlijk een aantal denkrichtingen en streefbeelden ontwikkeld is met betrekking tot het toekomstperspectief van de Waddenvisserij. De visie vormt in zoverre geen blauwdruk, maar wil juist ruimte voor de vissers laten om met deze visie in de hand te reflecteren op zijn of haar toekomst. Waar ligt hun ontwikkelingsperspectief passend bij hun huidige bedrijfsvoering?
Ik heb geconstateerd dat de visie qua proces van totstandkoming als inhoud aansluit bij de filosofie en werkwijze van het Uitvoeringsprogramma Naar een Rijke Waddenzee, namelijk door als gebruikers en bewoners van het Wad samen met natuurorganisaties oplossingen te zoeken die bijdragen aan een duurzaam gebruik in combinatie met natuurherstel van de Waddenzee. In overleg met de gedeputeerde Hollenga en de Regiekamer van het Programma naar een Rijke Waddenzee is daarom afgesproken dat de verdere uitwerking van de Visie op een Duurzame Waddenvisserij gecoördineerd zal worden vanuit het Programmabureau Naar een Rijke Waddenzee.
De volgende stap is nu dat vanuit het Programma Rijke Waddenzee en de regionale stakeholders de denkrichtingen uit de Visie uitgewerkt worden in concrete voorstellen en projecten. Hoofdthema's voor uitwerking zijn de genoemde flexibilisering, aanpassing van visserijtechnieken en een klimaatneutrale visserij, integratie met andere (economische) activiteiten en de oprichting van een Adviescollege Waddenvisserij. Ik ben bereid om op basis van deze concrete voorstellen te kijken waar een bijdrage van de kant van LNV nodig kan zijn om de uitvoering van voorstellen verder te brengen. Ik ben bijvoorbeeld bereid om te bezien welke belemmeringen in de regelgeving weggenomen kunnen worden om meer flexibilisering van de vangstrechten te realiseren. Ook kunnen de mogelijkheden onder As 3 en As 4 van het Europees Visserijfonds benut worden om gezamenlijke projecten uit de visserijsector- en keten en regionale initiatieven ter versterking van visserijgemeenschappen in te dienen. De komende maanden zal samen met de Klankbordgroep en ondersteund door het Programmabureau Rijke Waddenzee het concrete Actieprogramma worden opgesteld.
Regiodirectie Noord
Programma Wadden
Datum

13 juli 2010
Onze referentie
AKV 2010/3896
Pagina 4 van 4
In het Actieprogramma zullen de benodigde activiteiten belegd worden bij de verschillende partners in de Klankbordgroep, waaronder de provincie, het ministerie van LNV en leden van de klankbordgroep. Voor de korte termijn zal de huidige klankbordgroep voortgezet worden. De gedeputeerde Hollenga heeft zich bereid verklaard om het voorzitterschap van de Klankbordgroep op zich te nemen. Op de langere termijn zal bekeken worden op welke wijze de huidige klankbordgroep in een Adviescollege c.q. Visserijbeheerorgaan omgezet kan worden. Uitgangspunt is dat er bekeken zal worden of er op een slimme manier aangesloten kan worden bij de huidige bestuurlijke organisatie. Tot slot
Ik heb er vertrouwen in dat met de hierboven in gang gezette acties de verdere uitwerking van de Visie op een Duurzame Waddenvisserij van start is gegaan. Ik wil daar wel aan toevoegen dat de verdere implementatie van deze Visie een traject van enkele jaren zal zijn. Het zal een proces van stappen zijn waarbij het uiteindelijke succes mede afhankelijk zal zijn van de inzet van alle betrokkenen. Ook de betrokkenheid van de keten achter de visserij verdient daarbij specifieke aandacht. Maar met het uitbrengen van deze visie is een eerste belangrijke stap zeer zeker gezet!

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

Brede visie op duurzame visserij in de Waddenzee Rapport | 13-07-2010 | Adobe Acrobat Document, 4165 kB

Samenvatting
In 2009 en 2010 is een klankbordgroep samengesteld voor het opstellen van een "brede visie op duurzame visserij in de Waddenzee". Vanuit verschillende partijen werd om een dergelijke visie gevraagd. Daarom heeft de klankbordgroep een visie gemaakt, die zoveel mogelijk gedragen wordt door alle betrokken partijen. De
geschetste toekomstvisie voor het jaar 2020 gaat met nadruk over de beroepsvisserij in het Nederlandse deel van de Waddenzee. Daarnaast is ook aandacht voor
de relatie tussen de beroeps- en sportvisserij, en de beroepsvisserij en andere (economische) activiteiten in de regio.
In de huidige situatie zijn er diverse knelpunten. Zo zouden vissers graag flexibeler willen zijn in het maken van een keuze voor de vangst van verschillende vis- of schelpdiersoorten. Vissers hebben nu niet altijd de mogelijkheid om zo efficiënt mogelijk te vissen op die soorten die de natuur op een bepaald moment
biedt en waarvoor de prijzen ook nog eens goed zijn. Een bijkomend probleem is dat sommige visserijen
nu nog nadelige effecten op het ecosysteem hebben. Dit maakt dat de visserij niet goed is afgestemd op wat het Waddenecosysteem heeft te bieden en kan
verdragen. Terwijl dat juist een voorwaarde is voor veel partijen om de visserij te accepteren als activiteit in de Waddenzee. Maar om te weten hoe een visserij, passend binnen de draagkracht van het ecosysteem
er precies uit ziet, is meer kennis over dat systeem nodig en over de impact die visserijen op het systeem hebben. Vaak ontbreekt die kennis nog. Het beheer
van de visserij op de Waddenzee is momenteel
niet optimaal. Regels voor vissers komen soms bij
de nationale overheid vandaan, soms bij de lokale
overheid. Bij de vissers is er onvrede over het systeem van vergunningen en vangstrechten en behoefte aan
meer inspraak in het beheer. Het gevoerde beheer
leidt vaak tot conflicten tussen partijen die soms voor de rechter worden uitgevochten. Verder stelt
de maatschappij zich steeds bewuster op ten aanzien van natuur, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Er zijn kritische noten te horen over de visserij en vaak heeft men weinig binding met vissers. De belangen van vissers worden behartigd door diverse organisaties, zodat er ook niet door één persoon namens de visserij naar
buiten kan worden getreden, om op te komen voor de rechten van vissers en te werken aan een beter imago voor de sector. Naast een betere acceptatie door de maatschappij, zou de visserij ook meer opgenomen
moeten worden in de regio, door meer samenhang met andere activiteiten die in de regio plaatsvinden.
Er zijn dus genoeg knelpunten om te streven naar
verandering. Het streven is dat de Waddenvisserij in 2020 in balans is met de natuur. De visserij moet ook in balans zijn in maatschappelijk, sociaal en economisch opzicht. De visserij van de toekomst is beter afgestemd op het ecosysteem en is sociaal en economisch
aantrekkelijk. Visserijhavens zijn aantrekkelijker geworden door de levendige visserijactiviteit, die gecombineerd is met restaurants waar de vis vers
binnenkomt en met opstapplekken voor toeristen die een kijkje willen nemen aan boord van een vissersschip. Op dagverse-vismarkten wordt het kwalitatieve
hoogstaande Waddenzeeproduct aan de man gebracht,
waardoor de waardering voor het product en het
vissersvak vergroot. Het beheer van de visserij is zo aangepast dat alle relevante partijen inspraak krijgen op het beheer middels een Adviescollege Waddenvisserij. Afspraken over het beheer worden vastgelegd in een visserijbeheerplan. Het beheer is niet star, want een ecosysteem of visserij is dat ook niet. Daarom maakt het beheer gebruik van veranderingen in inzichten in het systeem en de visserij.
De klankbordgroep heeft voor ogen hoe de visserij
er in 2020 uit zou moeten zien, maar daarvoor moet wel een aantal veranderingen plaatsvinden. Naast
huidige ontwikkelingen zoals het Convenant transitie mosselsector en het Natuurherstelplan Waddenzee,
het verduurzamingtraject van de garnalenvisserij en de ontwikkeling van het Beheerplan Natura 2000, zijn nieuwe initiatieven nodig.
Er moet aandacht geschonken worden aan de
flexibilisering van de vloot, zodat deze zich naar 2020 toe makkelijker kan aanpassen aan wat de natuur te bieden heeft, zonder dat huidige beperkingen nog in de weg staan. Parallel hier aan moeten visserijtechnieken die nadelige effecten op het ecosysteem hebben -
doordat bijvoorbeeld soorten worden bijgevangen
die niet commercieel interessant zijn en dus weer
overboord gaan - aangepast worden. Aanpassingen
in technieken en in de logistiek rondom de visserij, kunnen ervoor zorgen dat de sector minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Om zover te komen, moet onderzocht worden waar technieken kunnen
worden aangepast en waar aan brandstofbesparing
kan worden gedaan. Voor betere integratie met andere activiteiten in de regio is het nodig dat verschillende ondernemers gestimuleerd worden om nieuwe
samenwerkingsverbanden aan te gaan. Verandering in het beheer van de visserij moet vooral komen door
de oprichting van een Adviescollege Waddenvisserij. Daarin moeten de belangrijkste betrokken partijen
meedenken en meebeslissen over het beheer. Afspraken worden vastgelegd en de partijen binden zich ook aan die afspraken.