Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 juli 2010

Najaarsprogramma Illustere School: publieksbijeenkomsten en open UvA-colleges

Gepubliceerd op 13 juli 2010

In augustus gaat de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA weer van start met tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het najaarsprogramma bestaat uit collegereeksen, lezingen, debatten en rondleidingen op het terrein van de geesteswetenschappen. Emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen is een van de docenten van een collegereeks over het beeld van het kind in de Nederlandse literatuur. Welke beelden van het kind worden aangetroffen in de literatuur? Is het kind een kleine volwassene die zo snel mogelijk geschikt moet worden gemaakt voor het grote leven? Of is het kind een deugniet, die juist omdat het zich onttrekt aan de wereld van de volwassenen, interessant is?


Lezingen en colleges

In de lezingenreeks Universiteit en samenleving staat de maatschappelijke betrokkenheid van hoogleraren, docenten en soms ook studenten in de geschiedenis van de UvA centraal. Universiteitshistoricus dr. Peter Jan Knegtmans gaat tijdens de reeks ook in op de UvA ten tijde van de Duitse bezetting. Cultuurhistoricus dr. Arnold Witte verzorgt een lezingenmiddag en twee excursies over bedrijfscollecties in Nederland. De kunstverzamelingen van bedrijven en organisaties in Nederland zijn uitgegroeid tot een factor van betekenis in de kunstwereld. Witte vertelt over de waarde en de betekenis van bedrijfscollecties, en bezoekt met de deelnemers twee bijzondere bedrijfscollecties: de collectie van het AMC en die van Akzo Nobel.

Drs. René van Royen, docent Geschiedenis, gaat in een serie colleges in op de vroege geschiedenis van West-Europa. Hij vertelt daarin een ander verhaal dan hoe kinderen het op school leren, van hoe Europa veranderde maar ook zichzelf bleef. Bijzonder is de reeks ....met kinderen. Na Kunst kijken met kinderen, Filosoferen met kinderen (en hun (groot)ouders), biedt de Illustere School dit semester Muziek luisteren met kinderen, door bijzonder hoogleraar Muziekcognitie prof. dr. Henkjan Honing. Illustratie is het onderwerp in een collegereeks geleid door prof. dr. Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie. Samen met elf gastsprekers behandelt zij de geschiedenis van illustratie vanaf 1850. Voorafgaand aan de reeks vindt een openingsbijeenkomst plaats in het Theater van 't Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Deze bijeenkomst, met de titel Het beeld aan 't Woord, wordt geleid door auteur, illustrator en performer Joke van Leeuwen.

Open UvA-Colleges

In de Open UvA-Colleges kunnen niet-studenten in de collegebanken `aanschuiven' bij reguliere studenten. Ook dit najaar is dat bij een aanzienlijk aantal colleges mogelijk. Inschrijven kan tot 10 augustus.

Zie onderstaande verwijzing voor meer informatie en het volledige aanbod van de Illustere School.

Verwijzingen

Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting