Gemeente Maasgouw


Koersend naar een toeristisch Maasgouw

Netwerkbijeenkomst

De eerste netwerkbijeenkomst voor de ondernemers van de recreatiebranche heeft op 1 juli plaatsgevonden.

Ondanks het drukke toeristenseizoen en het warme weer waren op 1 juli tientallen ondernemers uit de toeristische sector naar zaal 't Leuke in Beegden gekomen voor de eerste netwerkbijeenkomst van Maasgouw. Naast het leggen en onderhouden van contacten presenteerde de `nieuwe' VVV Midden-Limburg zich. Tevens werd op deze avond de eerste uitgave van `De Koers' uitgereikt; een nieuwsbrief van de gemeente voor de toeristische ondernemers. En de informatieve placemats van de drie Maasgouwse musea werden gepresenteerd.

Voorafgaand aan dit alles heette wethouder Twan Huyskens iedereen welkom en prees hij de steeds betere interactie tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Steeds meer mensen komen in Maasgouw genieten. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal overzettingen van het fietsvoetveer van Ohé en Laak naar Kinrooi; in één seizoen circa 80.000. Maasgouw is dan ook uniek, vindt Huyskens, dit vanwege de cultuurhistorie en de toeristische potenties. Daarnaast is het een evenementengemeente bij uitstek. Om deze activiteiten goed te coördineren en alle organisatoren gelijk te behandelen, is een goed evenementenbeleid van belang. De gemeente is dan ook druk in de weer met het opstellen van zo'n beleid. Ook aan het museumbeleid en het nieuwe kermisbeleid wordt hard getrokken. Verder sprak Huyskens over het belang van samenwerkingsverbanden. Zo staat in het kader van de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML) de gemeente midden in belangrijke projecten, zoals de ontwikkelingen rondom het Land van Thorn, het Eiland in de Maas en het Havenfront Maasbracht.

Vervolgens nam Giel Polman, sinds 1 januari directeur van de VVV Midden-Limburg, het woord. Hij verduidelijkte de frisse wind die door de organisatie waait. Met de kersverse directeur en een nieuw team wil de VVV Midden-Limburg het verleden achter zich laten en met een blik op de toekomst de schouders onder de promotie van deze regio zetten. Met grote voortvarendheid wordt het Maasplassengebied op de kaart gezet, maar de VVV heeft daarbij wel de input van de ondernemers nodig, is Polmans oproep.

Na Polmans energieke toespraak, reikte de wethouder de eerste nieuwsbrief uit aan Sandra Mastboom, de voorzitter van de nieuwe overkoepelende ondernemersvereniging Maasgouw. `De Koers' is de naam van deze nieuwsbrief die de ondernemers informeert over wat er speelt in de toeristische sector binnen Maasgouw. Cultuurtoeristische projecten waar de gemeente mee in de weer is, worden hierin uitgelicht. Zij wil bevorderen dat Maasgouw als cultuurtoeristisch aantrekkelijke gemeente op de kaart wordt gezet. Daarvoor dienen de ondernemers van elkaar te weten wat er leeft, wat weer kan leiden tot samenwerking, arrangementen en afstemming van activiteiten. In de eerste uitgave van `De Koers' wordt aandacht besteed aan de Cultuurtoeristische Nota, Vestingwerken Stevensweert, Grachtenfestival Thorn, Structuurvisie en de Bedrijvencontactfunctionaris. Ook is er een evenementenkalender in opgenomen. Deze nieuwsbrief wordt drie maal per jaar uitgegeven. (Geïnteresseerd? U kunt een exemplaar ophalen in het Publiekscentrum Maasbracht).

Na de uitreiking nam Sandra Mastboom nog even het woord. Zij benadrukte hoe belangrijk samenwerking en het verenigen van ondernemers is. Door samen de schouders eronder te zetten, bereik je meer. Maar daarvoor is eerst een persoonlijke kennismaking nodig, deze netwerkbijeenkomst is daar een goede gelegenheid voor, vindt Mastboom.

Tot slot werden de stijlvolle nieuwe placemats met de `culinaire smaakmakers van Maasgouw', gepresenteerd. Deze zijn samengesteld door het Streekmuseum Stevensweert-Ohé en Laak, Museum het Land van Thorn en het Maas- en Scheepvaartmuseum Maasbracht en worden medio juli verspreid voor gebruik in de horeca. Op deze manier willen de drie musea verblijftoeristen en dagjesmensen attenderen op hun activiteiten.

Na het officiële gedeelte werd nog een tijdlang nagepraat en kennisgemaakt, zoals dat hoort bij een netwerkbijeenkomst; de voedingsbodem van plannen, ideeën en samenwerkingsverbanden. Teneinde Maasgouw recreatief en toeristisch zal bloeien.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00