Gemeente Maasgouw


Maasgouw gunstig voor huiseigenaren en huurders

Huiseigenaren uit de gemeente Maasgouw zijn in vergelijking met de meeste gemeenten in de regio minder geld kwijt aan woonlasten.

Dat is de conclusie van de resultaten van de Woonlastenmonitor van COELO en het Belastingoverzicht van de Provincie Limburg.

In de Woonlastenmonitor van het onafhankelijke COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) worden verschillende gemeenten uit de regio met elkaar vergeleken op woonlasten van een gemiddeld huishouden. Deze resultaten en de resultaten van het Belastingoverzicht van de Provincie geven een gunstig beeld van de gemeente Maasgouw.

Bijkomende woonlasten
Woonlasten kunnen onderverdeeld worden in hypotheek- of huurlasten en bijkomende woonlasten. Bijkomende woonlasten bestaan onder meer uit door het Rijk opgelegde belastingen, energie en water, waterschapslasten en gemeentelijke belastingen.

Een gemiddeld huishouden in Maasgouw is volgens COELO per jaar 10,7 procent van het besteedbaar inkomen kwijt aan bijkomende woonlasten tegen 11,3 procent bij regiogemeenten. Het verschil zit voornamelijk in de riool- en afvalstoffenheffing en de OZB. De OZB bedraagt bij een gemiddeld gezin in Maasgouw EUR 193,- bij de vergelijkingsgemeenten EUR 221,-. Het verschil tussen de riool- en afvalstoffenheffing is EUR 33,- op jaarbasis ten gunste van Maasgouw; EUR 408,- ten opzichte van EUR 441,- per gemiddeld gezin.

Ook huurders betalen minder
Op basis van het belastingoverzicht van de Provincie Limburg betaalt een huurder in Maasgouw gemiddeld EUR 326,- aan lasten per jaar; de gemiddelde lastendruk van alle Limburgse gemeenten is afgerond EUR 349,- per jaar.

De tariefstelling voor 2011 is afhankelijk van de uitkomsten van de begrotingsbehandeling.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00