Deelgemeente Charlois Rotterdam

Blauwalg gevonden in het Zuiderpark

Bij een controle is op dinsdag 13 juli op verschillende plekken in het Zuiderpark blauwalg aangetroffen. Bij die plekken zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Bezoekers van het Zuiderpark worden gewaarschuwd contact met het water te vermijden en hun honden niet in het water te laten zwemmen of te laten drinken van het water.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die het hele jaar voorkomt. Bij temperaturen tussen 20 en 30 graden kunnen blauwalgen echter in te grote mate voorkomen, vooral in water zonder sterke stroming. Blauwalgen hebben in de meeste gevallen een groene kleur. Als water een te grote concentratie blauwalg bevat vormt zich een drijflaag. Ook kan het water gaan stinken.

In contact komen met door blauwalgen besmet water kan leiden tot misselijkheid, hoofdpijn, koorts, buikpijn, diarree en huiduitslag. Mensen die in aanraking komen met besmet water worden geadviseerd zo snel mogelijk te douchen om de algen van de huid te spoelen. In de meeste gevallen nemen de klachten na ongeveer vijf dagen weer af.