Gemeente Leeuwarden

Het gelukkige paar Het gelukkige paar

Koninklijke Onderscheiding voor Leeuwarder echtpaar

Bron: Gemeente Leeuwarden (09-07-2010)

Het echtpaar De Vries uit Leeuwarden is al jarenlang als vrijwilliger actief in de wijk waarin ze wonen, Bilgaard. Om hen hiervoor te bedanken heeft loco-burgemeester Thea Koster hen beide op woensdag 7 juli, namens Hare Majesteit de Koningin, een Koninklijke onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau mogen opspelden.

De heer De Vries was voorzitter van de werkgroep Leefbaar Bilgaard, een werkgroep die streefde naar een harmonieus samenlevingsverband tussen de diverse culturele, religieuze en maatschappelijke bevolkingsgroepen in de wijk. Vanaf 1986 houdt de heer De Vries zich bezig met kerkelijk werk voor de protestantse wijkgemeente Adelaar - Regenboog en later ook binnen wijkzorgcentrum De Hofwijck.

Mevrouw De Vries is ook actief geweest binnen dezelfde kerkgemeenschap. Naast vele andere zaken waren haar hoofdtaken die van jeugdouderling en diaken. Mevrouw De Vries wordt gekenmerkt als een persoon die niet afwacht, maar als iemand die direct reageert als iemand hulp nodig heeft.

Veruit de meeste tijd besteedt het echtpaar aan het reilen en zeilen op de christelijke Prins Mauritsschool in Leeuwarden. Sinds 1999 fungeren zij daar conciërge, sociaal werker en tuinman en -vrouw tegelijk. Tijdens haar toespraak geeft loco-burgemeester Thea Koster aan dat het echtpaar het toonbeeld is van de identiteit die de school wil uitstralen. Een aantal taken die het echtpaar op zich neemt is herplaatsen van losliggende tegels, repareren van afvoeren, aanspreken van hangjongeren en legen van containers. Maar ook verschillende bestuurstaken, begeleiding tijdens de jaarlijkse schoolreisjes en de tussenschoolse opvang behoren tot het takenpakket.