TenneT


CertiQ registreert 6000e productie-installatie voor hernieuwbare elektriciteit

13-07-2010 CertiQ, de Garantiebeheerinstantie voor elektriciteit, heeft vorige week de 6000e productie-installatie voor hernieuwbare elektriciteit geregistreerd sinds de start op 1 juli 2001. In Nederland staan ruim 1000 windmolenparken en windmolens die duurzame elektriciteit opwekken. Daarnaast zijn er 200 installaties waarin met behulp van biomassa elektriciteit wordt opgewekt, 17 kleine waterkrachtcentrales en bijna 4800 zon-installaties.

Sinds 2001 heeft CertiQ, een dochter van TenneT TSO B.V., in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken ruim 55 miljoen Megawattuur aan duurzame elektriciteit gecertificeerd. Dit is genoeg om ruim 1,5 miljoen huishoudens gedurende 10 jaar van groene stroom te voorzien.

De herkomst van hernieuwbare elektriciteit wordt in Nederland exclusief gegarandeerd door een productiecertificaat (een `Garantie van Oorsprong').

Om in aanmerking te komen voor Garanties van Oorsprong, moeten productie-installaties bij CertiQ worden aangemeld. Na registratie van de installatie worden de productiegegevens door de regionale netbeheerder aan CertiQ doorgegeven. CertiQ verwerkt de productiegegevens tot unieke en verhandelbare Garanties van Oorsprong.

Het registratiesysteem van CertiQ garandeert de consument dat hij geleverd krijgt wat hij heeft gekocht: groene stroom. Voor elke Megawattuur groene stroom die een leverancier aan zijn eindverbruikers levert, boekt hij een Garantie van Oorsprong af. De Energiekamer, toezichthouder op de elektriciteitsmarkt, controleert of de leveranciers zich aan die verplichting houden.

Het bestaan van een systeem van Garanties van Oorsprong is vastgelegd in Europese regelgeving. De Garanties van Oorsprong zijn dan ook internationaal verhandelbaar.

De Garanties van Oorsprong die door CertiQ worden uitgegeven voor Nederlandse productie worden ook gebruikt door Agentschap NL om de hoogte van de SDE (of MEP) subsidie vast te stellen waar een producent recht op heeft. Deze subsidie wordt verstrekt voor duurzaam opgewekte elektriciteit.

Meer informatie staat op www.certiq.nl, waar ook het onlangs uitgebrachte jaarverslag 2009 van CertiQ is terug te vinden.