Gemeente Westervoort

Zwemmen in open water risicovol

De risico's op ongevallen bij ongecontroleerde open wateren zijn aanzienlijk groter dan bij waterpret in zwembaden en recreatieplassen waar toezicht wordt gehouden en die zijn gecontroleerd.

Waterschap Rijn en IJssel adviseert daarom alleen te zwemmen in gecontroleerde en veilig bevonden wateren. Op de website van de provincie Gelderland vindt u meer informatie. Door de aanhoudende warmte en droogte worden de zwemwateren extra goed in de gaten gehouden.

Zwemmen in zwemwateren blijft altijd op eigen risico. Zwemmen in oppervlaktewater kent verschillende risico's. Zo ontstaan bij sluizen tijdens het schutten draaikolken die een zwemmer naar beneden kunnen trekken. Het water is niet overal even diep en duiken in ondiep water kan gevaarlijk letsel opleveren. Op de bodem liggen soms scherpe voorwerpen die door het soms troebele water niet zichtbaar zijn. Op de Oude IJssel varen schepen die vaak sneller varen dan men denkt. Bovendien kunnen zwemmers door de zuigende werking worden meegetrokken. Ook het springen van bruggen brengt grote risico's met zich mee. Niet alleen het springen in het water is gevaarlijk, ook op de bruggen kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Brugspringers begeven zich onnodig op de rijbaan en dit veroorzaakt gevaarlijke verkeerssituaties.

Meer informatie? De actuele zaken kunt u nalezen op de website van de Provincie Gelderland.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl