Stichting Wakker Dier

2010 rampjaar brandende stallen
(13 juli 2010)
Afgelopen week was het weer drie keer raak: 3 stallen met daarin 800 varkens, 75.000 legkippen en 18.000 vleeskippen gingen in vlammen op. Daarmee vielen er in 2010 tot nu toe al meer slachtoffers dan in 2009. Het totaal aantal slachtoffers in de afgelopen vijf jaar ligt daarmee nu boven de één miljoen. De meeste van deze dieren stierven door verstikking. Een brandweerman schreef op een forum voor brandweerlieden over de brand in de legbatterij afgelopen donderdag: "Helaas hoorde je ook letterlijk de kippen ploffen en zag je de veren rondvliegen." Wakker Dier voert een juridische campagne voor betere brandveiligheid in stallen. Op dit moment vallen stallen onder `lichte industrie'. Daarmee wordt een stal met 60.000 kippen niet beter beveiligd tegen brand dan een opslagloods met wc-rollen of tuinmeubels. "Schandalig", zo vindt Wakker Dier: "zoveel slachtoffers hadden voorkomen kunnen worden als stallen zijn voorzien van sprinklerinstallaties of brandcompartimenten."

Overzicht stalbranden de afgelopen 5 jaar:

Zie het origineel

Wakker Dier voert al langer actie tegen brandgevaarlijke stallen. De rechtbank in Den Bosch buigt zich op dit moment over een brandgevaarlijke stal in Boxmeer. Wakker Dier is tegen deze stal een proefproces gestart omdat deze stal tweemaal groter is dan is toegestaan. In 2007 is er een maximum norm van 2.500m^2 gesteld. Daarboven moet de ruimte worden gescheiden door een brandwerende muur, zo zegt het ministerie van VROM in een handreiking. De stallen in kwestie zijn 4.988 m^2, 4.323 m^2 en 2.934 m^2. De uitspraak wordt voor 23 juli verwacht.

Naast het naleven van de huidige maatregel betreffende brandcompartimenten, wil Wakker Dier dat in stallen extra maatregelen van kracht worden om het aantal slachtoffers bij brand te beperken, bijvoorbeeld door het plaatsen van sprinklerinstallaties. Ook wil Wakker Dier meer maatregelen om brand te voorkomen, zoals het plaatsen van brandmelders en blussers, betere brandveilige elektrische aansluitingen, een verbod op opslag en gebruik van elektrische apparaten die niet direct noodzakelijk zijn in dezelfde ruimte als de dieren, en regelmatige (preventieve) controles in stallen.
- EINDE PERSBERICHT -

http://www.wakkerdier.nl/persbericht/532/Landelijk_beleid_brandgevaarli jke_stallen_ter_discussie_voor_rechter/
http://www.brandraad.nl/Persbericht_Veel_dierenleed_bij_brand_kan_worde n_voorkomen.pdf
http://www.wakkerdier.nl/persbericht/522/Protest_Wakker_Dier_tegen_bran donveilige_stallen_ten_onrechte_genegeerd/
http://www.wakkerdier.nl/persbericht/478/Wakker_Dier_naar_rechter_om_br andgevaarlijke_stallen/
Brandweerfora
http://www.hetbrandweerforum.nl/index.php?topic=31532.15 http://www.hulpverleningsforum.nl/forum/index.php/topic,41727.new.html# new
Share |

Successen


* Legbatterij-eieren uit het schap.

* Biggetjes worden niet meer onverdoofd gecastreerd.
* Weidegang garantie voor steeds meer koeien.
* Einde verkoop van kalfsvlees met bloedarmoede.
* Mishandelde paling verdwijnt uit de meeste schappen.
* Foie gras van de menukaart.