Belgische Federale Overheid


Visionair Afrika in BOZAR

Datum: 13 juli 2010

2010 is het jaar van Afrika. Niet alleen Congo, ook 16 andere Afrikaanse landen vieren 50 jaar onafhankelijkheid. Daarom vindt in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) het festival 'Visionair Afrika' plaats met het beste van de Afrikaanse podiumkunsten en geëngageerde creatieve geesten.

Tentoonstellingen

De fascinerende GEO-graphics-tentoonstelling vormt het eerste luik van een nieuwe kijk op onze relaties met Afrika. BOZAR en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren slaan daarom de handen in elkaar.

Patrimonium, context, modernisme - de drie denk-assen van zijn leermeester in de architectuur, David Chipperfield - hadden een sterke invloed op de Ghanees David Adjaye bij het fotograferen van de galopperende urbanisatie van de Afrikaanse steden. Dit heeft monumentale foto's en vooral een kijk op de wereld rondom hem opgeleverd.

Naast de GEO-graphics, verdienen drie andere tentoonstellingen in het kader van 'Visionair Afrika' en van de 'Zomer van de fotografie' uw aandacht: Een bruikbare droom (Afrikaanse fotografie 1960-2010), de retrospectieve Roger Ballen en de 3e Pôze, Africa Town in Brussels. Deze tentoonstellingen lopen van 26 juni tot 26 september 2010.

Podiumkunsten en cinema

Op de podia van BOZAR zullen ook geëngageerde artiesten en stemmen te zien zijn zoals Rokia Traoré, Angélique Kidjo, Didier Awadi en Germaine Acogny.

Er staan ook twee avant-premières op het programma. In BOZAR Cinema kunt u Soulboy en Kinshasa Symphony gaan bekijken.

48 uren in Brussel

En dan is het woord aan de kunstenaars van het festival. Tijdens de '48 uren van Brussel' nemen ze deel aan het debat. Zij belichamen dag in dag uit 'Visionair Afrika'. Daarom zullen de artiesten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Afrikaanse culturele sector meer bijdragen dan hun artistieke prestaties. Door 48 uren in Brussel te blijven, zullen ze, naast hun performance, ook de tentoonstellingen bezoeken en openbaar debatteren over de toekomst van de Afrikaanse culturele instellingen en over hun rol in het ontwikkelingsproces van Afrika.

Meer informatie over 'Visionair Afrika' vindt u op de website van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en op de website van BOZAR.