Nederlandse Zorgautoriteit


NZa publiceert monitor Farmacie 2010

13-07-2010

Stand van zaken extramurale farmacie in beeld

In 2010 heeft de NZa de monitor Extramurale Farmacie uitgevoerd. Deze bevat een foto van de markt: de stand van zaken op het gebied van het contracteerproces, de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de extramurale farmaceutische zorg in Nederland.

Verbetering contracteerproces in de extramurale farmaceutische zorg De monitor extramurale Farmacie laat zien dat het contracteerproces tussen apotheker en zorgverzekeraars is verbeterd: er worden meer aanvullende contracten gesloten, bijvoorbeeld contracten waarin een hoger tarief wordt geboden in ruil voor kwaliteits- en doelmatigheidsafspraken. Dit komt doordat inmiddels meer ervaring is opgedaan met contracteren en wederzijdse verwachtingen duidelijker zijn. Het contracteerproces in de farmaceutische zorg komt pas in het eerste kwartaal van het jaar op gang, vooral door de late bekendmaking van de tarieven. De NZa streeft ernaar om de tarieven voor 2011 eerder te publiceren, bij voorkeur in oktober.

Transparantie: kosten en kwaliteit nog onvoldoende inzichtelijk voor consument
Er zijn op dit moment geen concrete signalen bekend bij de IGZ en NZa dat de kwaliteit van farmaceutische zorg afneemt, bijvoorbeeld als gevolg van het preferentiebeleid. De overdracht van gegevens tussen apotheken verloopt nog niet optimaal. De NZa bekijkt of de handeling `gegevensoverdracht' toegevoegd kan worden aan de nog vast te stellen nieuwe prestaties voor extramurale farmaceutische zorg.

Voor de consument zijn de kwaliteit van farmaceutische zorg en de kosten ervan nog onvoldoende transparant. De NZa dringt aan op het sneller beschikbaar komen van de metingen van de kwaliteitsindicatoren op het niveau van de individuele zorgaanbieder voor de farmasector. Ten behoeve van transparantie van de kosten van farmaceutische zorg publiceerde de NZa eerder de `Regeling administratie- en declaratievoorschriften farmaceutische zorg'. Hierin staat dat de zorgaanbieder in zijn declaraties zichtbaar maakt welke vergoeding voor dienstverlening, welke toeslagen voor dienstverlening en welke vergoeding voor inkoopkosten in rekening worden gebracht en welke bedragen daarbij worden gehanteerd. De NZa ziet toe op naleving van deze regeling.

Betaalbaarheid: kosten extramurale farmacie van EUR 4,8 miljard in 2008 naar EUR 4,7 miljard in 2009
De totale kosten van farmaceutische zorg zijn EUR 4,8 miljard in 2008 en EUR 4,7 miljard in 2009 . Dit verschil is met name te verklaren door inperking van het verzekerde pakket en daling van prijzen van geneesmiddelen waar een generieke variant van beschikbaar is. Wel is een stijging van de kosten voor dienstverlening te zien, vooral door de tariefsverhoging in verband met de teruggelopen inkoopvoordelen en een verschuiving van het aantal standaardterhandstellingen naar weekterhandstellingen. De NZa onderzoekt de oorzaken van deze verschuiving.

Toegankelijkheid: farmaceutische zorg goed bereikbaar De toegankelijkheid van de farmaceutische zorg is voldoende. Apotheken zijn goed bereikbaar voor de consument.