Rijksvoorlichtingsdienst

Monitor Extramurale farmacie 2010, een nulmeting van deze markt

Dinsdag 13 juli 2010, nummer 45

Monitor Extramurale farmacie 2010, een nulmeting van deze markt

Apotheekhoudenden hebben in 2009 meer weekterhandstellingen gedaan dan in het voorgaande jaar, terwijl het aantal standaardterhandstellingen is afgenomen. Per saldo heeft dit een kostenverhogend effect voor de dienstverlening van ¤9 miljoen over de periode 2e helft 2008 en 2e helft 2009. Dit is een van de signalen uit de monitor Farmacie 2010 van de NZa, die minister Klink van VWS vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De NZa gaat nader onderzoek doen naar de achtergrond van deze verschuiving.

Andere bevindingen van de NZa zijn dat het contracteerproces tussen zorgverzekeraars en apothekers beter verloopt dan een jaar geleden. Er zijn geen signalen dat de kwaliteit van farmaceutische zorg afneemt. Bovendien is de toegankelijkheid goed. Punten van aandacht zijn de verbetering van de uitwisseling van gegevens tussen apotheekhoudenden en de transparantie voor consumenten van de kwaliteit van de geleverde zorg door apotheekhoudenden. Hierop zal de NZa actie ondernemen.

De jaarlijkse monitor Farmacie van de NZa moet inzicht geven in de ontwikkelingen van de publieke belangen van de farmacie, nl. de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van extramurale farmaceutische zorg voor de consument. Tevens vormde deze monitor een nulmeting voor het voorgenomen besluit om het tarief van de farmaceutische zorg per 1 januari 2011 vrij te geven. Het demissionaire kabinet laat besluitvorming hierover over aan de volgende regering.


-0-0-0-