Gemeente Gaasterlân-Sleat


Sloten
Nieuws en persberichten

Inschrijving voor Van der Wal's Rusthuis in Sloten

Foto van Van der Wal's Rusthuis in Sloten

Het Van der Wal's Rusthuis werd in 1952 gesticht. Aanleiding hiertoe waren de bepalingen in het testament van de in 1944 overleden weldoener Gerben van der Wal. Over de bestemming van zijn vermogen was de erflater uitgesproken: "Ik heb mijn vermogen in Sloten verdiend en het zal na mijn dood ten goede komen aan de inwoners van Sloten". De meest in het oog springende bepaling in het testament had betrekking op de bestemming van een deel van het nagelaten vermogen voor de oprichting en instandhouding van een rusthuis. Het testament luidde: "... een gebouw voor ouden van dagen waarin metterwoon gratis kunnen worden opgenomen behoeftige menschen, zoowel echtparen als alleenwonende mannen en vrouwen, zonder aanzien van religie, uit Sloten Friesland en wanneer zich geen voldoende aantal sollicitanten aangeven, ook uit Wijckel".

In dit artikel wordt nadere informatie gegeven over de inschrijvings- en plaatsingscriteria van het Van der Wal's Rusthuis.

Zowel alleenstaanden, gehuwden als samenwonenden mogen in het rusthuis wonen.

Voor plaatsing op de wachtlijst is het noodzakelijk dat men ingeschreven is in Sloten of in Wijckel. Voor gehuwden of samenwonenden geldt dat ten minste één van deze personen in Sloten of Wijckel moet wonen.

Om daadwerkelijk in het rusthuis te mogen wonen moet vervolgens aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Allereerst moet men minimaal drie jaar in Sloten woonachtig zijn. Mocht er niemand uit Sloten op de wachtlijst staan, dan kunnen inwoners uit Wijckel in aanmerking komen voor een woning in het rusthuis.

Vervolgens dient een alleenstaande bij toelating ten minste 65 jaar oud te zijn, gehuwden en samenwonenden moeten samen ten minste 125 jaar oud zijn. Het is belangrijk om te weten dat als een één- of tweepersoonswoning vrijkomt deze toegewezen wordt aan de persoon (of personen) met de hoogste (gezamenlijke) leeftijd. Het is dus niet zo dat degene die het langst op de wachtlijst staat het eerst aan de beurt is als een woning vrijkomt.

De toewijzing van een vrijgekomen woning geschiedt in principe om en om, de ene keer aan een alleenstaande, de volgende keer aan een echtpaar of twee samenwonende personen.

Zoals hierboven al aangegeven heeft de erflater, Gerben van der Wal, het rusthuis bedoeld voor mensen met een beperkt inkomen en vermogen. Dat wordt dan ook getoetst op het moment dat iemand op grond van zijn leeftijd als eerste in aanmerking zou komen voor toewijzing van een woning. Bovendien moet de kandidaat (de kandidaten) nog redelijk gezond en zelfredzaam zijn. Ook dat wordt getoetst.

De beslissing wie in het rusthuis mag wonen ligt uiteindelijk bij de Regentencommissie van het Van der Walfonds. Deze commissie voert het beheer over het rusthuis, de commissie houdt daarom ook de wachtlijst voor het rusthuis bij.

U kunt zich voor plaatsing op deze wachtlijst richten tot de secretaris van de regentencommissie: de heer J.S. Poortema, Ruurd Altastrjitte 11, 8556 AN Sloten.

Tot slot nog een aardig detail: de bewoners krijgen geld toe: De bewoners zijn vrij van huur, daarnaast ontvangen ze volgens het testament van Gerben van der Wal een wekelijkse bijdrage en een bedrag per woning ter gelegenheid van de verjaardagen van de erflater en zijn vrouw. Alles bij elkaar een bijzondere gift van een bijzondere Slotenaar!