Provincie Utrecht

Ander nieuws uit de GS vergadering van 13 juli 2010

Provincie Utrecht spiegelt zich met nieuw plan
Begin dit jaar is de provincie Utrecht onder de loep genomen door een visitatiecommissie. Deze heeft een bestuurskrachtmeting uitgevoerd en aandacht gevraagd voor een aantal verbeterpunten. Op vijf thema's zijn deze nu uitgewerkt, zo blijkt uit het plan "Van Spiegel naar Venster" dat GS in ontwerp hebben vastgesteld. Met daarin aandacht voor thema's als integraal werken, samenwerking met de partners van de provincie, de Randstadsamenwerking, versterking van de effectiviteit van PS en de introductie van een middellange termijnagenda voor Utrecht anno 2040. Provinciale Staten van Utrecht behandelen het plan op 27 september a.s.

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 31 96

Asia Games Guangdong
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met deelname van de commissaris van de Koningin en het hoofd Internationale zaken aan de openingsceremonie van de Asia Games van onze zusterprovincie Guangdong van 11-13 november. De Chinese provincie, waarmee Utrecht sinds 1995 een vriendschapsverdrag heeft, organiseert van 12-27 november 2010 het belangrijkste sportevenement van Azië: de Asia Games.

Voor persinformatie:
Eva.de.Vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49

Utrecht sluit zich aan bij Europees netwerk ERRIN De provincie Utrecht wordt lid van het Europese netwerk ERRIN dat is gericht op innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Deelname aan dit netwerk zal de Europese dimensie van het provinciale economische beleid een impuls geven door de concrete mogelijkheden die dit netwerk biedt op het gebied van projectontwikkeling, subsidieaanvraag en kennisuitwisseling met andere Europese regio's.

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 31 96

Provincie loopt in de pas met begroting
De uitgaven die de provincie Utrecht maakt om de kosten te dekken voor het uitvoeringsprogramma van GS lopen steeds beter in de pas met de begroting. Dat blijkt uit de tweede kwartaalrapportage 2010 die het college heeft vastgesteld. Uit de rapportage komt naar voren dat circa tweederde van de budgetten voor het collegeprogramma is uitgegeven dan wel vanwege een verplichting financieel is gereserveerd.

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 31 96

Financiering Utrechtse Vereniging van Kleine Kernen De provincie Utrecht heeft in de vorige collegeperiode (2004-2007) het thema leefbaarheid kleine kernen opgepakt, om te kijken of het voorzieningenniveau in dorpen en kleine kernen kan worden verbeterd of kan worden behouden. De Utrechtse Vereniging van Kleine Kernen (UVKK) is in het leven geroepen om dorpsraden te ondersteunen. Op 25 januari 2010 hebben Provinciale Staten besloten om de UVKK nog drie jaar te financieren met 5.000 euro per jaar. Door Gedeputeerde Staten wordt voorgesteld om het totale bedrag van 15.000 euro nu te verlenen door middel van een incidentele subsidie.

Voor persinformatie:
ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 31 96

Proef: geef bij handhaving vertrouwen aan grote bedrijven waar het kan De provincie gaat een proef doen op het gebied van milieuhandhaving. Vertrouwen geven waar het kan in plaats van vertrouwen is goed, controleren is beter. De nadruk wordt gelegd op de vraag hoe een bedrijf de milieuvoorschriften handhaaft. Zijn de methodes in orde, zo is de gedachte, dan zal de feitelijke naleving ook niet te wensen overlaten. De provincie hoeft op die manier minder tijd te steken in controlebezoeken. De proef is daarnaast gebaseerd op het verminderen van regeldruk bij bedrijven en vertrouwen geven waar dat mogelijk is. In 2010 wordt er bij één bedrijf een pilot uitgevoerd en leren een aantal inspecteurs van de provincie en andere toezichthoudende instanties hoe zij deze vernieuwing in de praktijk kunnen brengen. De provincie heeft haar beleidskader voor milieuhandhaving aangepast om de pilot mogelijk te maken.

Voor persinformatie:
doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 12

Rijnenburg, klimaatrobuust en klimaatneutraal
Dat is de ambitie van provincie Utrecht, gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden voor de nieuwbouwwijk Rijnenburg. Duurzaam, klimaatrobuust, energieleverend met behoud van landschap en kwaliteit van de bodem. Deze ambitie is vastgelegd in de structuurvisie van de gemeente Utrecht. De volgende fase is deze doelstelling daadwerkelijk gezamenlijk in de praktijk te brengen. Hiervoor hebben de partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Voor persinformatie:
doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 12

Financiële bijdrage voor Binnenveld
Tussen de vier stedelijke centra van de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal (WERV-gemeenten) ligt het Binnenveld, een open, landelijk gebied van circa 5.000 hectare groot. Het Binnenveld is door het ministerie van LNV aangewezen als voorbeeldgebied voor de Pilot Financiering Landschap. Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten een financiële bijdrage te leveren aan deze pilot. De uitvoering van dit project sluit aan bij de doelstellingen van Agenda Vitaal Platteland van de provincie. Voor de pilot wordt een landschapsfonds opgericht. Het opdoen van ervaring met een landschapsfonds is voor de provincie Utrecht een belangrijke reden om deel te nemen aan de pilot.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07

Versnelde aanpak voor recreatie rond de stad
De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor (het aanleggen van) recreatiegebieden rond de steden. Deze taak is bij de stad Utrecht gedelegeerd aan de gebiedscommissie Stad en Land Utrecht. Een aantal van deze verbindingen ligt in de polder Reijerscop, dat op grondgebied van drie gemeenten ligt. Hierdoor wordt de uitvoering vertraagd. Gedeputeerde Staten hebben daarom besloten dat voor deze verbindingen een WILG-aanpak wordt gemaakt door de gebiedscommissie. Bij een WILG-aanpak wordt aangegeven waar de verbindingen liggen en worden deze integraal overgenomen in de bestemmingsplannen van de gemeenten.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07

Aanpassing bebouwingscontour Uitweg van de gemeente Lopik De gemeente Lopik wil graag de bebouwingscontour van de kern Uitweg aanpassen. Hierdoor wordt het mogelijk om 43 woningen te realiseren en kan een speelterrein verplaatst worden. Gedeputeerde Staten zijn bereid om de zogenoemde touwtjesmethode toe te passen om dit mogelijk te maken. De touwtjesmethode houdt in dat in de gemeente een onbebouwd gebied wordt toegevoegd aan de rode contour om daar te kunnen bouwen. Een gelijke oppervlakte op een andere plek wordt vervolgens buiten de rode contour geplaatst. Daar kan dan vervolgens niet meer worden gebouwd.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07

Gedeeltelijke herziening Structuurvisie voor kern gemeente Rhenen Gedeputeerde Staten hebben besloten de partiële herzieningen van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie en de Provinciale Ruimtelijke Verordening voor een aanpassing van de zogenoemde rode en groene contour aan de zuidoostzijde van de kern Rhenen als ontwerp vast te stellen. Beide ontwerpherzieningen zullen na voorafgaande bekendmaking met ingang van 17 augustus 2010 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07

Verdringingsreeks Valleikanaal en Eem
De provincies Utrecht en Gelderland en het Waterschap Vallei en Eem hebben een voorlopige regionale verdringingsreeks Valleikanaal en Eem opgesteld. Doel van deze regionale uitwerking van de landelijke reeks is het bieden van helderheid over welke behoeften, in een situatie van oppervlaktewatertekort, voorafgaan boven andere behoeften. Gedeputeerde Staten hebben de voorlopige Verdringingsreeks Valleikanaal en Eem vastgesteld.

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07

Utrecht presteert bovengemiddeld in Personeelsmonitor Provincies 2009 In de Personeelsmonitor Provincies 2009 zijn de belangrijkste personeelscijfers en trends van de sector provinciewerkgevers weergegeven. Het personeelsbeleid van de provincie Utrecht sluit aan op een aantal ontwikkelingen dat het Interprovinciaal werkgeversverband constateert. Utrecht presteert op een aantal punten bovengemiddeld. Zo werken er relatief veel vrouwen, jongeren en allochtonen bij de provincie Utrecht. Maar ook veel instroom, doorstroom en uitstroom die een vitale organisatie kenmerkt is van toepassing op de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van deze positieve ontwikkelingen.

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11