Gemeente Coevorden

Coevordens Burgerjaarverslag is digitaal!

dinsdag 13 juli 2010

Het Burgerjaarverslag van de gemeente Coevorden van 2008 kende een papieren gedrukte versie en ook een digitale versie. Het Burgerjaarverslag 2009 is echter geheel digitaal en per vandaag als website te bewonderen. Met deze uitvoering vangt de gemeente Coevorden de spreekwoordelijke twee vliegen in één klap. Allereerst voldoet men aan de toenemende wens van o.a. de landelijke overheid de dienstverlening steeds meer digitaal te laten plaats vinden en tevens realiseert men er een welkome besparing mee. Bovendien zal de gemeente Coevorden hiermee de eerste gemeente in Drenthe zijn die haar Burgerjaarverslag geheel en uitsluitend digitaal aanbiedt.

In het burgerjaarverslag 2009 rapporteert de burgemeester over zijn functie. De Gemeentewet schrijft voor dat de burgemeester jaarlijks een burgerjaarverslag presenteert waarin hij rapporteert over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en de kwaliteit van procedures op het gebied van burgerparticipatie en relatie burger-overheid. Uiteraard zijn ook deze onderdelen vertegenwoordigd. In het Burgerjaarverslag 2009 rapporteert de burgemeester vooral ook over de rol van burgemeester als bestuursorgaan en wordt er teruggekeken op enkele markante momenten in 2009 die direct te maken hebben met de portefeuille van de burgemeester. En ook deze versie kent weer een puzzel, waarmee de burgers een dagje uit met de burgemeester kunnen winnen.

ROTK 2
Onderdeel van het programma Ruimte om te Kiezen 2 was onder meer dat alle onderdelen van de gemeentelijke organisatie is gevraagd te bekijken waar mogelijke besparingen konden worden gerealiseerd. Eén van die mogelijkheden betrof het Burgerjaarverslag. Door het opmaken en het drukken van het Burgerjaarverslag alsmede de huis-aan-huis-verspreiding uit te sparen en te kiezen voor een Burgerjaarverslag in de vorm van een website, is het mogelijk niet alleen een besparing te realiseren, maar ook om de mogelijkheden tot interactie die een website biedt te benutten.

Geen internet, wat nu?
Uiteraard is er ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat enkele burgers geen internet thuis hebben en dat men toch graag de inhoud van het Burgerjaarverslag 2009 tot zich wil nemen. Voor die burgers is het mogelijk een tekstversie van het Burgerjaarverslag op te vragen. Dit is mogelijk via de antwoordcoupon in de Informatiepagina van de gemeente Coevorden. Door deze in te vullen en op te sturen, krijgt men vanzelf de tekstversie van het burgerjaarverslag toegestuurd. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal per week deze papieren versie worden verzonden aan de aanvragers. Het internetadres waar het burgerjaarverslag 2009 geplaatst is, luidt:
www.burgemeestercoevorden.nl.