Gemeente Uithoorn

Vermoedelijk Botulisme in Uithoorn

13 juli 2010

Het is er toch eindelijk van gekomen: het is heerlijk zomer weer. Je zou het liefste meteen een plekje zoeken om te gaan zwemmen, maar is dat wel altijd verstandig?

Ons oppervlakte water heeft namelijk ook verschillende bewoners die van een graadje meer houden en massaal gaan groeien.

Blauwalg

De blauwalg is een bacterie die in zoet water kan voorkomen. In de zomer zijn de omstandigheden voor de bloei van de blauwalg ideaal. Blauwalgen vormen blauw groene drijflagen op het water en kunnen stankoverlast veroorzaken. Bovendien scheiden sommige soorten blauwalg schadelijke stoffen af. Wij adviseren u daarom dringend bij aanwezigheid van blauwalg contact met het water te vermijden; ga niet zwemmen en laat ook je hond niet het water in. Bij zeer ernstige overlast kunt u contact opnemen met Waternet op 0900-9394.

Botulisme

Ook botulisme is een bacterie. Net als bij blauwalg zijn de zomerse watertemperaturen ideaal voor de vorming en verspreiding van botulisme. De meest voorkomende variant veroorzaakt verlammingsverschijnselen bij dieren, vaak met dodelijke afloop. De dode dieren vormen weer een nieuwe besmettingsbron. Het is dus belangrijk dat deze zo snel mogelijk verwijderd worden. De gemeente zorgt voor het verwijderen van de dode dieren. Ziet u ergens een dood dier liggen, raak het dan niet zelf aan, maar bel de gemeente op 0297-513111. De gemeente Uithoorn zal de dieren dan zo spoedig mogelijk verwijderen. Per geval zal worden bekeken of de dode dieren voor onderzoek naar een laboratorium worden doorgestuurd.

Niet zwemmen

Wegens een toename van het aantal meldingen van dode dieren in de sloten van de gemeente Uithoorn, raden wij het zwemmen hierin ten zeerste af. Ook spelevaren en/of het laten zwemmen van honden kunt u in deze sloten nu beter laten.

Hoe weet ik waar ik wel veilig kan zwemmen?

De provincie heeft een aantal plekken aangewezen als zwemwater. Op die plekken neemt Waternet in de periode van 1 mei tot 1 oktober iedere twee weken monsters om het zwemwater te controleren. Als de kwaliteit niet goed genoeg is geeft de provincie voor die plekken een waarschuwing af.

Voor Uithoorn zijn de dichtstbijzijnde officiële zwemwater locaties het Oosterbad en de Westeinderplassen in Aalsmeer. Kijk voor actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit en de veiligheid altijd eerst op www.zwemwater.nl. Ook op NOS teletekst pagina 725 staan alle waarschuwingen en zwemverboden in Nederland. Tevens kunt u bellen naar de zwemwatertelefoon (Noord-Holland): 0800-998 6734 of de waterlijn (Utrecht): 030-2582158.

Meer info:

Blauwalg, wat is het en wat kan ik ervan krijgen? Botulisme... waarom is het gevaarlijk?

^