Senternovem

13-07-2010 |

Levendige LinkedIn discussie over KP8 (deel 3)

Het ministerie van Economische Zaken inventariseert (samen met OCW en LNV) van 24 juni tot en met 14 juli ideeën en aanbevelingen voor het Achtste Kaderprogramma. Dat gebeurt via LinkedIn. De bijdragen dienen als basis voor de Nederlandse inzet voor KP8. Het is nog niet bekend hoe KP8 ingericht gaat worden en wat de omvang van KP8 zal zijn. De Europese Commissie start in 2011 met het opstellen van een voorstel voor KP8, dat in 2014 van start gaat.

Op 13 juli waren er 1475 inschrijvingen in de groep `KP8: het toekomstige Europese Onderzoeks- en Technologiebeleid'. Een van de stellingen is: wat kan een grotere focus op grote maatschappelijke uitdagingen in KP8 betekenen voor uw deelname aan het KP? Hoe kunnen deze uitdagingen zinvol en gebalanceerd in de opzet van KP8 opgenomen worden?

Een greep uit de reacties:

"Focus op grote maatschappelijke uitdagingen en het belang van onderzoek en innovatie vragen, naar mijn mening, om multidisciplinair en grensoverschrijdend onderzoek en het snel beschikbaar komen van onderzoeksresultaten."
Gera Pronk

"Voorkomen moet worden dat deze maatschappelijke uitdagingen een eigen leven gaan leiden zonder dat duidelijk is wat de impact wordt op de economie van Europa. Brede steun van de industrie voor de maatschappelijke uitdagingen is in deze noodzakelijk." Ad ten Berg

"Een grotere focus op maatschappelijke relevantie moet vooral ook in mondiaal perspectief worden gezien: onderzoek naar vraagstukken die wereldwijd cruciaal zijn."
Kees Kouwenaar

"Graag wil ik pleiten voor ruimte voor bottom-up voorstellen binnen breed gedefinieerde thema's: definieer wat de grote uitdagingen zijn en stimuleer de creatieve inbreng van onderzoekers en ondernemers die als deskundigen zo veel mogelijk ruimte krijgen om met (voorstellen voor) oplossingen te komen."
Hans Melle van Dijk

"Er ligt veel nadruk op vernieuwing, terwijl in het verbeteren van bestaande processen veel te halen is. Door meer te focussen op kwaliteitsverbetering, en dus dichter bij de huidige praktijk te blijven, is de kans van absorptie van de resultaten uit KP8 ook groter."
Olof Schuring-Faber

"De complexe maatschappleijke vraagstukken vragen om een meer structurele inzet van alpha en gamma onderzoek want met technologie alleen lossen we de problemen niet op."
Veerle Van Laere

"Ik zou een equivalent van de Nederlandse crisismaatregel bekend als de "kenniswerkersregeling" (KWR) deel uit laten maken van een volgend KP." Jeroen Jochems
Wijzigingsdatum |

13-07-2010